Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Λασίθι: Στους δρόμους οι αγρότες για δάνεια και μείωση του ΦΠΑ!

Λασίθι: Στους δρόμους οι αγρότες για δάνεια και μείωση του ΦΠΑ!

Οι αγρότες του νομού κάνουν λόγο για τις χειρότερες μέρες που έχουν ζήσει…

Το αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στον ‘Αγιο Νικόλαο, οργανώθηκε από τους Αγροτικούς Συλλόγους Λασιθίου, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λασιθίου.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Ξηροκάμπου στον Άγιο Νικόλαο και από κει πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης, όπου αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Νίκο Καστρινάκη -παρουσία του εκπροσώπου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης- και του επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα τους.

Στο υπόμνημά τους, το οποίο κοινοποιήθηκε επίσης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, σε όλους τους τοπικούς βουλευτές και στην Περιφέρεια Κρήτης, οι αγροτικές οργανώσεις του νομού Λασιθίου ζητούν μεταξύ άλλων:

– Μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και στις ζωοτροφές και έλεγχο της ποιότητας και των τιμών των αγροτικών εφοδίων καθώς και της διακίνησης τους.

– Ατομική δανειοδότηση, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με 2000 ευρώ ανά στρέμμα θερμοκηπίου και 100 ευρώ ανά ζωική μονάδα.

– Δυναμική και συντονισμένη απαίτηση του υπουργείου για 600 εκατ. ευρώ παραπάνω αποζημίωση λόγω e-coli από το ευρωπαϊκό γεωργικό ταμείο.

– Εξαίρεση από κάθε νέο χαράτσι στους αγρότες και κτηνοτρόφους καθώς και όλων των εκμεταλλεύσεων κάθε βαθμίδας.

– Ουσιαστικό πάγωμα των αγροτικών δανείων σε όλες τις τράπεζες μέχρι του χρόνου παραγραφής τους.

– Αδειοδότηση χρήσης επιδοτούμενων ΑΠΕ στις γεωργικές – κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για παραγωγή των ενεργειακών αναγκών τους.

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται ο δήμος Ιεράπετρας, ο οποίος ενόψει του συλλαλητηρίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει: «Πρόκειται για αιτήματα που απορρέουν από τις συνθήκες της καθημερινότητας, όπως σκληρά διαμορφώνεται από το χωράφι μέχρι τον τόπο εμπορίας των αγροτικών προϊόντων… Η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει με περισσότερο ενδιαφέρον τα αιτήματα που προβάλλονται, να ικανοποιήσει αμέσως όσα είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε