Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Λέσβος: “Αν απελαθούμε θα αυτοκτονήσουμε”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Οι φήμες περί μαζικών απελάσεων μεταναστών στην Τουρκία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τροφοδοτούν αντιδράσεις από μέρους ομάδων κυρίως μεταναστών που θεωρούν ότι θα απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Στην κατεύθυνση των αντιδράσεων οδηγούν και οι παρεμβάσεις ατόμων που δηλώνουν αλληλέγγυοι και οι οποίοι μπαίνουν μέσα σε καταυλισμούς και διανέμουν σχετικό έντυπο υλικό. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες υπήρξαν συλλήψεις τέτοιων ατόμων μέσα στους καταυλισμούς τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Χίο.

Στα πλαίσια αυτά ερμηνεύεται και επιστολή που έστειλε πριν λίγες μέρες μεγάλη μερίδα της κοινότητας των προερχομένων από το Μπαγκλαντές μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Μιας Κοινότητας που αριθμεί περί τους 150 ανθρώπους και οι οποίοι εγκλωβισμένοι επί πολλούς μήνες στη Λέσβο, με επιστολή τους στην Frontex δηλώνουν “περιμένουμε να απελευθερωθούμε. Δυστυχώς, αν απελαθούμε, να ξέρετε ότι οι περισσότεροι από εμάς θα αυτοκτονήσουμε”.

Στην επιστολή τους αυτή, τα μέλη της κοινότητας των καταγόμενων από το Μπαγκλαντές αφού εκφράσουν την εκτίμηση τους στη Frontex ζητούν να υπάρξει «μια βάση για να συζητηθεί η αίτηση ασύλου» δηλώνουν ως «κάθε πρωί ξυπνάνε προσδοκώντας χαρά και ευτυχία, αλλά αντίθετα αντιμετωπίζουν τον πόνο λόγω της έλλειψης ελευθερίας».

Συνεχίζουν ζητώντας να τους αναγνωρισθούν ανθρώπινα δικαιώματα.

“Είμαστε πρόσφυγες, λένε, απελπισμένοι, χωρίς πατρίδα χωρίς χρήματα. Κατά συνέπεια έχουμε χάσει τα πάντα. Μας έφεραν εδώ για να βρούμε ένα καταφύγιο. Οι περισσότεροι έχουν χάσει συγγενείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ζητούμε τη βοήθεια για να πάρουμε άσυλο. Ρισκάραμε τη ζωή μας διασχίζοντας άγρια ποτάμια και θάλασσες. Γιατί να έρθουμε εδώ; Πίσω στα σπίτια μας αντιμετωπίσαμε προβλήματα, καθώς η ασφάλειά μας και η επιβίωσή μας βρέθηκαν σε κίνδυνο, λόγω των πολιτικών που ρήμαξαν τη χώρα μας». Επίσης οι καταγόμενοι από το Μπαγκλαντές μετανάστες καταλήγουν μαζί με ευχές για τα Χριστούγεννα, ζητώντας να «τους μετακινήσουν από τη Λέσβο και να τους δοθεί άδεια να πάνε στην ενδοχώρα, την Αθήνα”.

Και η επιστολή καταλήγει: “Ο Θεός έπλασε τον κάθε άνθρωπο ελεύθερο. Η ικανότητα να διαλέξεις αν θες να ζήσεις ελεύθερος ή σκλάβος, ευτυχισμένος ή φοβισμένος, είναι αυτό που λέγεται ελεύθερη βούληση. Κάθε άνθρωπος γεννήθηκε με ελεύθερη βούληση. Μερικοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν, ενώ άλλοι την καταχρώνται. (…) Περιμένουμε να απελευθερωθούμε. Δυστυχώς, αν απελαθούμε, να ξέρετε ότι οι περισσότεροι από εμάς θα αυτοκτονήσουμε. Προσευχόμαστε ότι με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, θα μας αντιμετωπίσετε με ευγένεια και καλοσύνη”.

Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες ιδιαίτερα οι καταγόμενοι από το Μπαγκλαντές μετανάστες πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από το χώρο όπου στεγάζεται η υπηρεσία ασύλου στον καταυλισμό της Μόριας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε