Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Λέσβος: Η εξήγηση για την αύξηση στις ροές προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αυξημένες, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, δείχνουν να είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Έως σήμερα…

(15 Μαΐου) έχουν φτάσει 909 άτομα, όταν όλο τον Απρίλιο οι αφίξεις έφτασαν τις 1028. Στη Λέσβο, το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου έφτασαν 359 άτομα (281 όλο τον Απρίλιο), στη Χίο 467 (505 τον Απρίλιο) και στη Σάμο 83 (243 τον Απρίλιο). Οι αφίξεις αυτές ανέβασαν τον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά σε 8830 από 8546 στα τέλη του Απριλίου.

Η μελέτη των στατιστικών στοιχείων των αφίξεων δείχνει ότι το άνοιγμα των ξενοδοχείων στις ακτές του Κουσάντσι, απέναντι από τη Σάμο, διώχνει τα κυκλώματα των δουλεμπόρων προς τα βόρεια όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι σαφώς λιγότερες, άρα αυξάνονται οι ροές κυρίως προς τη Λέσβο. Ήδη, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στη Λέσβο έφθασαν 78 περισσότερα άτομα, από ότι όλο τον Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των εγκλωβισμένων στο νησί ξεπέρασαν και πάλι τις 3000 παρά τις καθημερινές αναχωρήσεις και έφτασε τους 3162 όταν την πρωτομαγιά ήταν στους 2.990.

Ενδιαφέροντα είναι όμως και τα στοιχεία που αφορούν την εθνική καταγωγή των όσων περνάνε στα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο. Αυτά λοιπόν δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα πλέον των όσων φτάνουν στο νησί είναι Αφρικανοί και κυρίως από κράτη της κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται για μετανάστες που φτάνουν στη Κωνσταντινούπολη, με απευθείας πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών (THY), χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο αφού δεν απαιτείται η έκδοση θεώρησης διαβατηρίου (visa) για όσους φτάνουν στην Τουρκία από τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα σημεία αναχώρησης προς τη Λέσβο παραμένουν εδώ και δυο χρόνια τα ίδια: Η περιοχή του χωριού Μπαντεμλί, λίγο νοτιότερα του Δικελί, απ’ όπου ξεκινούν όσοι φτάνουν στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης και η περιοχή του Μπεχράμ Καλέ της αρχαίας δηλαδή ‘Ασσου απ’ όπου ξεκινάν όσοι φτάνουν στις βόρειες ακτές της Λέσβου. Τα δυο αυτά σημεία αποτελούν για τις τουρκικές Αρχές, όπως όλα δείχνουν, άβατα αφού μέσω αυτών διακινείται ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Εδώ βέβαια σημειώνεται ότι στις ελληνικές ακτές δεν γίνονται αποβάσεις, αφού οι επιβαίνοντες σε βάρκες συγκεντρώνονται σε σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής ή της Frontex αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι έχουν μπει σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε