Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Λέσβος: Η βροχή κατέστρεψε το αναγνωστήριο Αγιάσου – Ανυπολόγιστες ζημιές στα εκθέματα – Φωτό

φωτό από LesvosPost
φωτό από LesvosPost

Βιβλική καταστροφή σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού της Αγιάσου

Η χθεσινή θεομηνία που έπληξε τη νότια και νοτιοανατολική Λέσβο προκάλεσε πρωτοφανείς καταστροφές στην Αγιάσο και μάλιστα σε ιστορικούς χώρους πολιτισμού που αποτελούσαν πόλο έλξης των ντόπιων και ξένων επισκεπτών.

Όπως γράφει το LesvosPost ανυπολόγιστες ζημιές έγιναν στην Αγιά Σωτήρα (παρεκκλήσια Ζωοδόχου Πηγής – Αγάθωνος Εφεσίου και αύλειος χώρος), που βυθίστηκε μέχρι το ύψος της κεραμοσκεπής στο νερό, καθώς και στο Κινηματοθέατρο και το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου.

Ο τεράστιος και ορμητικότατος όγκος νερού που κατέβηκε από τον Άγιο Γιάννη συμπαρέσυρε ό,τι έβρισκε στο διάβα του. Ακολουθώντας την επικάλυψη του χειμάρρου Απέσου και μη βρίσκοντας άλλη οδό διαφυγής κατέκλυσε το χώρο της Αγιάς Σωτήρας και σπάζοντας την αριστερή έξοδο κινδύνου του κινηματοθεάτρου του Αναγνωστηρίου το διέσχισε με ορμή και βγήκε από την άλλη έξοδο κινδύνου εκβάλλοντας στην Πλατεία Δημαρχείου.

φωτό από LesvosPost

Ταυτόχρονα το ασταμάτητο αυτό ποτάμι σάρωσε και τη Σκηνή του θεάτρου και πλημμύρισε το υπόγειο. Λόγω της καταρρακτώδους και παρατεταμένης νεροποντής τα όμβρια νερά όρμησαν και από τη στέγη στα βεστιάρια του ορόφου προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε είδη ένδυσης και υπόδησης, παραδοσιακές στολές, θεατρικά κοστούμια κλπ.

Σύμφωνα με το LesvosPost το νερό έσπασε την πίσω πόρτα του Λαογραφικού Μουσείου και αφού σάρωσε κυριολεκτικά τα πάντα σε ύψος ενός ανθρώπινου αναστήματος διέλυσε την κύρια είσοδο του Μουσείου και βγήκε στον κήπο του. Πάρα πολλά εκθέματα, που είχαν μαζευτεί με έξοδα, κόπους και θυσίες μιας ζωής, καταστράφηκαν…

φωτό από LesvosPost

Σήμερα καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες από το Διοικητικό Συμβούλιο, μέλη και φίλους του σωματείου αλλά και αρκετά παιδιά, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τόνοι λάσπης που κάλυψαν τη Σκηνή, το Θέατρο, το ισόγειο του Μουσείου και τα εκθέματά του.

φωτό από LesvosPost

Η Δημοτική Ενότητα Αγιάσου επιστράτευσε το μικρό φορτωτή (bobcat) και ένα φορτηγάκι της υπηρεσίας καθαριότητας για να αποσυμφορήσει τους προσβεβλημένους από την πλημμύρα χώρους από τη λάσπη και τα λογής φερτά υλικά που εγκατέλειψε στο πέρασμά του το νερό. Στην προσπάθεια συμμετείχε και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάσου που διέθεσε ένα όχημά του για το ξέπλυμα των χώρων του Μουσείου από τη λάσπη.

Διαβάστε επισης: “Βούλιαξε” η Λέσβος από τη νεροποντή – Χείμαρροι, κατολισθήσεις και καταστροφές – Video

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε