Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Μακεδονία: ”Μόνο ο λαός μπορεί να με διώξει – Δεν θα με φιμώσουν”!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Παρέλαβε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης την απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Θύμιου Σώκου, με την οποία τον θέτει σε προσωρινή αργία από τα καθήκοντα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας…

Το πρωί, πριν παραλάβει την απόφαση, μίλησε στην ΕΤ3 και εξέφρασε την πρόθεση του να πηγαίνει καθημερινά στα γραφεία της Περιφέρειας και να προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά, παρά το γεγονός ότι θα είναι σε προσωρινή αργία.

«Δεν πρόκειται να φύγω από την Περιφέρεια. Θα παραμείνω εδώ, χωρίς να έχω τον τίτλο του Περιφερειάρχη – το δικαίωμα να υπογράφω. Από εδώ μόνον ο λαός μπορεί να με διώξει. Ο λαός με έστειλε πριν έξι μήνες – κανείς δεν μπορεί να έρθει να με πάρει από εδώ. Εξάλλου, δεν έχει τελεσιδικήσει τίποτε. Έχουμε τον Άρειο Πάγο», τόνισε ο Π. Ψωμιάδης.

Δήλωσε, επίσης, ότι θα συνεχίσει να μιλά για τα προβλήματα της κοινωνίας, κατά του μνημονίου, για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, για τη Μακεδονία. «Δεν πρόκειται ούτε να με φιμώσουν, ούτε να με τρομοκρατήσουν, ούτε να με εξοντώσουν πολιτικά», επισήμανε.

Σύμφωνα με το νόμο, στην περίπτωση της προσωρινής αργίας, καθήκοντα περιφερειάρχη ασκεί ο αναπληρωτής περιφερειάρχης, που είναι ο αδελφός του Διονύσης Ψωμιάδης.

H απόφαση που θέτει σε αργία τον Π.Ψωμιάδη
 «Θέτουμε σε αργία τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη του Χαραλάμπους, μέχρι την έκδοση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης επί της κατηγορίας που τον βαρύνει, οπότε αίρεται αυτοδικαίως το μέτρο της αργίας και θεωρείται ως μηδέποτε επιβληθέν», αναφέρεται στην απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Θύμιου Σώκου.

«Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται και οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα ή άσκηση καθηκόντων που αποκτήθηκε ή ανατέθηκαν αντίστοιχα εξαιτίας της ιδιότητας του περιφερειάρχη που απέκτησε με την παραπάνω ορκωμοσία του», υπογραμμίζεται και παρουσιάζονται οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Μεταξύ άλλων, επικαλείται παλαιότερη Γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία:

– Η θέση του αιρετού οργάνου σε αργία συναρτάται και με την ποινική καταδίκη, δεν επιβάλλεται, όμως, ως κύρωση για το διαπραχθέν αδίκημα, αλλά συνιστά διοικητικό μέτρο.

– Το γεγονός ότι η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε σε χρόνο προγενέστερο της έναρξης της θητείας που διανύει, ήδη, το αιρετό όργανο δεν ασκεί αρνητική επιρροή.

Η απόφαση λαμβάνει υπόψη την καταδίκη του Π. Ψωμιάδη σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή, επειδή ως νομάρχης Θεσσαλονίκης μείωσε πρόστιμο σε βάρος ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, που είχε επιβάλει ο προηγούμενος νομάρχης και σημειώνει:

– Ποσοστό 50% των εισπραττόμενων πάσης φύσεως προστίμων που επιβάλλονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αποτελεί έκτακτο έσοδο της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αποδίδεται σε αυτές κατά τα οριζόμενα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

– Ο μη σύννομος περιορισμός των επιβληθέντων προστίμων δεν ωφέλησε, μόνο, παράνομα τον τελευταίο αλλά και έβλαψε, εξίσου παράνομα, τα συμφέροντα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης υπό την έννοια ότι το παρ’ αυτής δικαιούμενο ποσοστό επί των επιβληθέντων προστίμων περιορίστηκε από το ποσό των 89.000 ευρώ σ’ εκείνο των 5.000 ευρώ.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε