Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μακεδονία: ”Προσοχή, περνούν από την περιοχή αρκούδες”!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ξυπνούν από το χειμερινό λήθαργο και όπως είναι φυσικό, αναζητούν τροφή. Οι ενήλικες, μάλιστα, αρκούδες, αναζητούν και σύντροφο…

όπως προστάζει η φύση και για το λόγο αυτό περιπλανώνται σε μια τεράστια δασική περιοχή στη δυτική Μακεδονία, γύρω από τον οδικό άξονα της Εγνατίας και το κάθετο άξονα Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής. Κάποιες έχουν την ατυχία να περνούν τις ανεπαρκείς περιφράξεις, με αποτέλεσμα να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.

Με αφορμή τα τρία θανατηφόρα ατυχήματα με αρκούδες που σημειώθηκαν σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών, η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, «Καλλιστώ» εφιστά την προσοχή στους οδηγούς, στους οποίους συνιστά να είναι πολύ προσεκτικοί όταν οδηγούν σε σημεία κεντρικών οδικών αξόνων που αποτελούν περάσματα αρκούδων.

Η «Καλλιστώ» υπογραμμίζει ότι βασική αιτία του μεγάλου αριθμού τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες αποτελεί η ανεπάρκεια της περίφραξης των αυτοκινητοδρόμων και σχολιάζει ότι για την κατασκευή της δεν έχουν τηρηθεί οι προτεινόμενες προδιαγραφές, για τις οποίες η οργάνωση έχει ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς από τον Απρίλιο του 2008 ακόμα.

Ωστόσο η οργάνωση χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη την ενημέρωση που είχε προ ημερών από την «Εγνατία Οδό», σύμφωνα με την οποία δρομολογήθηκε η χρηματοδότηση για την τοποθέτηση κατάλληλης περίφραξης τόσο στο υπολειπόμενο τμήμα του κύριο άξονα της Εγνατίας (τμήμα Παναγιά-Γρεβενά), όσο και στον κάθετο άξονα Ε45 (Σιάτιστα-Καστοριά). Παρ όλα αυτά, αναφέρει ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της εγκατάστασης του νέου φράχτη παραμένει άγνωστο και οι πιθανότητες να συμβούν και νέα ατυχήματα είναι πολλές.

Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, η οποία θα είναι αρκετά χρονοβόρα, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς έχει δρομολογήσει με χρηματοδότηση του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ, την εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και τεχνικών αποτρεπτικών μέσων τα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων λόγω των τροχαίων ατυχημάτων, στον κάθετο άξονα «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε