Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Μακρόνησος: Θύελλα για το ”μενού εξορίας” που σέρβιραν σε επισκέπτες – Στο στόχαστρο το βιβλιοπωλείο που οργάνωσε την εκδρομή (Φωτό)!

Μακρόνησος: Θύελλα για το ”μενού εξορίας” που σέρβιραν σε επισκέπτες – Στο στόχαστρο το βιβλιοπωλείο που οργάνωσε την εκδρομή (Φωτό)!

Οι φωτογραφίες που ανέβηκαν στο facebook από την εκδρομή στη Μακρόνησο άναψαν φωτιές – ”Βροχή” τα σχόλια των χρηστών για το βιβλιοπωλείο και το ξενοδοχείο που ετοίμασε το πακέτο που θα δείτε…

Θύελλα αντιδράσεων από τους χρήστες των social media, για το ”μενού εξορίας” που σέρβιραν σε επισκέπτες της Μακρονήσου, αλλά και για το αθηναϊκό βιβλιοπωλείο ”Free Thinking Zone” που οργάνωσε την εκδρομή στο πλαίσιο της παρουσίασης βιβλίου. Το πακέτο με το γκουρμέ φαγητό ετοίμασε γνωστό ξενοδοχείο της Κηφισιάς και όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που ανέβασαν στο διαδίκτυο οι διοργανωτές, συνοδευόταν από κάρτα με τίτλο “Μενού Εξορίας”. Από κάτω είναι γραμμένο το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των άλλοτε εξορισμένων στο νησί – κολαστήριο και πιο κάτω τα σφραγισμένα φαγητά. Το Free Thinking Zone, έκανε λόγο «για μια συγκλονιστική εμπειρία ενάντια στη συλλογική λήθη του διχασμού που κάθε νεοέλληνας πρέπει να ζήσει για να ξέρει».

ΦΩΤΟ από facebook

Το Αθηναϊκό βιβλιοπωλείο ευχαριστεί για τις ανέσεις που είχαν οι επισκέπτες στην Μακρόνησο αλλά και το ξενοδοχείο που ετοίμασε το φαγητό. «Ευχαριστούμε το Amaryllis Kifissia για το “προσαρμοσμένο” στις συνθήκες μενού και για την έρευνα του μενού της εξορίας. Ευχαριστούμε το Travel and do για την εξαιρετική διοργάνωση. Ευχαριστούμε όλους εσάς για τα 16 χλμ πεζοπορίας κάτω από τον ήλιο, την υπομονή σας, την επιμονή σας στην αλήθεια και τη γνώση».

Οι αναρτήσεις του βιβλιοπωλείου άναψαν γρήγορα φωτιές στο facebook και όχι μόνο. Ο 90χρονος Λεωνίδας Μεντάκης από τον Κουρνά Αποκορώνου, ένας από τους επιζώντες του στρατοπέδου, έλεγε στα Χανιώτικα Νέα: “Έβαζαν σε ένα καζάνι 3 – 4 φασόλες, ένα φυλλαράκι φρύο, το έβραζαν και μας έδιναν το ζουμί. Αυτό ήταν το κυρίως φαγητό μας. Είχαμε σοβαρό πρόβλημα με το πόσιμο νερό. Ενα παγουράκι είχε ο καθένας μας. Το νερό το έφερναν με υδροφόρα από το Λαύριο, αλλά τις περισσότερες φορές δεν πινόταν γι’ αυτό και περάσαμε πολλές δίψες, όταν δε είχε θαλασσοταραχή και έκανε ημέρες να έρθει το πλοίο τροφοδοσίας, δεν τρώγαμε και τίποτα. Ηταν και μέρες που το φαγητό ήταν αλμυρό, ενώ δεν μας έδιναν νερό. Δεν ξέρω αν το έκαναν επίτηδες, αλλά γινόταν. Οσο για τους αλφαμίτες, του αξιωματικούς, αυτοί έτρωγαν πλουσιοπάροχα”.

ΦΩΤΟ από facebook

Η εκδρομή στη Μακρόνησο, οι αναρτήσεις στο facebook και το gourmet catering προκάλεσαν την οργή του κόσμου και «θύελλα» αντιδράσεων στα social media, ωστόσο, μετά την κατακραυγή το βιβλιοπωλείο περιορίστηκε σε ένα λιτό post στο facebook. «”Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου” Η Δίκη, Φράντς Κάφκα», έγραψε το Free Thinking Zone.

ΦΩΤΟ από facebook

ΦΩΤΟ από facebook

Όλα αυτά 69 χρόνια από την έναρξη και τη λειτουργία των κολαστηρίων της Μακρονήσου. Από τον Απρίλιο του 1947 και στη διάρκεια του Εμφυλίου χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης «εθνικής αναμόρφωσης» για χιλιάδες κομμουνιστές, πολιτικούς κρατούμενους και λιποτάκτες στρατιώτες. Οι εξορίσεις στην Μακρόνησο συνεχίστηκαν από τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις που ακολούθησαν. Γι’ αυτούς τους λόγους, το νησί κρίθηκε με απόφαση της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, μνημείο της εποχής του εμφυλίου…

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε