Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Μεγαλώνει το πρόβλημα με τη διάβρωση των ακτών στην Αχαΐα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Επιδεινώνεται το πρόβλημα κυρίως στην περιοχή της Αιγιαλείας…

όπου σύμφωνα με στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου – Τμήμα Δυτικής Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΔΕ), το 46% των ακτών από το Αίγιο μέχρι την Αιγείρα έχει διαβρωθεί.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό και απαιτείται άμεσα να δοθεί λύση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, το πρόβλημα της διάβρωσης είναι αρκετά έντονο στις περιοχές του Διακοπτού και της Ακράτας, όπου έχουν καταγραφεί ζημιές στους παραλιακούς δρόμους,
ενώ προβλήματα υπάρχουν ακόμη στον Λόγγο, τα Σελιανίτικα, τα Βαλιμίτικα, την Τέμενη, τα Διγιελιώτικα, την Ροδιά, τα Νικολέικα, τον Πλατάνο, την Αιγείρα κ.α.

Όπως πρόσθεσε ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος, επειδή για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες
είναι χρονοβόρο και μπορεί να κρατήσει περισσότερο από δύο χρόνια, είναι αναγκαίο να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Οι παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας συγκεντρώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλο αριθμό επισκεπτών και παραθεριστών, και ως εκ τούτου είναι ακόμα πιο αναγκαία η εκτέλεση έργων αποκατάστασης.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ο δήμαρχος Αιγιαλείας αν και επισήμανε ότι ο δήμος δεν έχει τους απαραίτητους πόρους, είπε ότι είναι αποφασισμένος να κάνει οικονομικές θυσίες, ώστε να προσφέρει βοήθεια.

Σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για έργα αποτροπής της διάβρωσης στις περιοχές Πλατάνου και Κρυονερίου Ακράτας,
ενώ περιμένει νέες μελέτες περιβάλλοντος για τις περιοχές του Διακοπτού και της Αιγείρας.

Η διάβρωση των ακτών αποδίδεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η αστικοποίηση παραλιακών περιοχών και η κατασκευή τεχνικών έργων χωρίς τον αναγκαίο προγραμματισμό.

Διαβάστε ακόμα:

Κορινθία: Η θάλασσα ”ρούφηξε” την παραλία και απειλεί τα σπίτια! – Ελλάδα

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε