Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Μόρια: Στιγμές πανικού μετά την έκρηξη! Συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

– Μια 66χρονη γιαγιά και ο 6χρονος εγγονός της βρήκαν τραγικό θάνατο από έκρηξη φιάλης υγραερίου, μέσα στη σκηνή τους
– Τραυματίστηκαν συνολικά 8 άνθρωποι από τη φωτιά και τα επεισόδια που ακολούθησαν στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια Μυτιλήνης
– Πρωτοφανής δήλωση του Γιώργου Κυρίτση: Θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε σπίτι
– Γιάννης Μουζάλας: Πρόκειται για ένα ατυχές περιστατικό

Στιγμές πανικού εκτυλίχθηκαν αμέσως μετά την έκρηξη μέσα σε σκηνή του καταυλισμού προσφύγων στη Μόρια Μυτιλήνης, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μια 66χρονη γιαγιά και ο 6χρονος εγγονός της από το Ιράκ.

Έντρομες γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι από το Ιράκ, τρέχουν για να σωθούν, όπως θα δείτε και στο νέο βίντεο ντοκουμέντο.

Συνολικά, τραυματίστηκαν 8 άνθρωποι από τη φωτιά και από τα επεισόδια που ακολούθησαν.

Με το φως της ημέρας έγινε φανερό ότι εκτός της πρώτης εστίας φωτιάς που προκλήθηκε από την έκρηξη της φιάλης υγραερίου, υπήρξαν συνολικά άλλες δέκα εστίες σε διάφορα σημεία του καταυλισμού. Στελέχη της Αστυνομίας εκτιμούν, ότι αν φυσούσε, το σύνολο του καταυλισμού, από τη μια άκρη μέχρι την άλλη, θα είχε παραδοθεί στις φλόγες. Κι αυτό γιατί λόγω των περίπου 4.500 ανθρώπων που ζουν στη Μόρια, οι σκηνές ακουμπούν η μια στην άλλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύκολη μετάδοση της φωτιάς.

Άλλα στελέχη διωκτικών αρχών, λόγω των ήχων εκρήξεων που προηγήθηκαν της εκδήλωσης των περιφερειακών πυρκαγιών, εκτιμούν ότι οι φωτιές μπήκαν από παραβατικούς μετανάστες, κυρίως Αφρικανούς, που ζουν μέσα στον καταυλισμό, με τη χρήση μικρών φιαλών υγραερίου (γκαζάκια). “Το ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο ήταν προδιαγεγραμμένο” είπε στο ΑΠΕ στέλεχος της Αστυνομίας. “Δεν ξέραμε το πότε θα γίνει, ξέραμε όμως ότι θα γίνει. Κι ελπίζουμε να διαψευστούμε στα χειρότερα που λέμε ότι έρχονται αν ο καταυλισμός της Μόριας δεν αποσυμφορηθεί και δεν απομακρυνθούν άμεσα παραβατικοί μετανάστες που ζουν σε αυτόν, δίπλα σε γυναίκες μόνες με παιδιά, από χώρες που δοκιμάζονται από πολέμους στην Ασία”.

 

Κυρίτσης: Θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε σπίτι

 

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η πρωτοφανής δήλωση του υπεύθυνου Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργου Κυρίτση, ότι η τραγωδία στη Μόρια θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε σπίτι.

“Ένα τέτοιο δυστύχημα μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σπίτι, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για συνθήκες έκτακτης ανάγκης”, είπε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του Flash 96. Μάλιστα, ζήτησε να μην μπαίνουν στον ίδιο παρανομαστή τέτοια τραγικά συμβάντα, με την αναστάτωση στη Χίο, την οποία- όπως είπε- προκάλεσαν ακροδεξιοί.

“Οι προσφυγικές ροές δεν ελέγχονται από την Ελλάδα- όπως επίσης δεν είναι στον έλεγχό μας και η ροή εξόδου. Απαιτείται λεπτή διαχείριση του προβλήματος”, πρόσθεσε.

Επέρριψε ευθύνες στους ευρωπαίους για την κατάσταση στα νησιά και τους αργούς ρυθμούς, λέγοντας ότι δεν έχουν στείλει τη βοήθεια που υποσχέθηκαν, και για να “σηκώνουν” το δάκτυλο, θα πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.” Η πίεση μας προς την Ευρώπη είναι συνεχής, αλλά δυστυχώς οι ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε όξυνση. Κάθε φορά που οι ευρωπαίοι σκληραίνουν τη στάση τους, αντιστοίχως υπάρχει η απειλή από την Άγκυρα για το προσφυγικό”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυρίτσης εκτίμησε ότι ανεξάρτητα από τα σύννεφα στις σχέσεις Βρυξελλών και Άγκυρας, δεν συμφέρει καμία από τις δυο πλευρές να χαλάσει η συμφωνία για το προσφυγικό.

 

“Ατυχές περιστατικό” σύμφωνα με τον Μουζάλα

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για το τραγικό δυστύχημα στο Κέντρο Υποδοχής, οι έρευνες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής έδειξαν ότι “πρόκειται για ένα ατυχές περιστατικό καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε ύστερα από χρήση φιαλιδίου εντός σκηνής που διέμενε οικογένεια προσφύγων. Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μεταφέρθηκαν σε ξενώνες φιλοξενίας εκτός δομής όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ αεροπλάνο τύπου C-130 μετέβη στη Λέσβο για μεταφορά των τραυματιών στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο ΚΑΤ”.

Και συνεχίζει: “Το ατυχές αυτό γεγονός λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περίοδο για τα νησιά καθώς έχει εγκλωβιστεί σ’ αυτά μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών. Ζητάμε από τους πολίτες των νησιών που έδειξαν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία να συνεχίσουν να το κάνουν συμβάλλοντας στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να αποσυμφορηθεί η ένταση στις περιοχές. Ζητάμε από τα Κ-Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου ώστε να επισπευσθούν οι εξετάσεις των αιτημάτων ασύλου, καθώς και να συμβάλλει στην διαδικασία του relocation. Ζητάμε από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας την επανεξέταση της πρότασης μας για δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο, σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της συμφωνίας. Ευχή όλων είναι η υγεία των τραυματιών να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια, με την συμβολή θεσμικών φορέων και κατοίκων να βελτιώσουμε τις συνθήκες στα νησιά μας τόσο για τους ντόπιους πολίτες όσο και για τους πρόσφυγες και μετανάστες”.

Συγκλονισμένος από την τραγωδία ο Πρωθυπουργός

“Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια”, αναφέρει ο πρωθυπουργός. Στη δήλωσή του αναφέρει: “Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν. H Ελληνική Κυβέρνηση δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας”.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ως τώρα μια 66χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν προσπαθούσε να μαγειρέψει όταν η φιάλη άρπαξε φωτιά. Η φωτιά γρήγορα μεταδόθηκε σε ολόκληρη τη σκηνή με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και να βρει τραγικό θάνατο τόσο η 66χρονη γυναίκα όσο και ο 6χρονος εγγονός της.

Οι φλόγες ωστόσο γρήγορα μεταδόθηκαν και στις διπλανές σκηνές. Επικράτησε πανικός. Δυστυχώς όμως γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν σοβαρά τραυματίες στην διπλανή ακριβώς σκηνή, μια σκηνή που ανήκε στην ίδια οικογένεια. Η μητέρα του 6χρονου αγοριού και το δεύτερο παιδί της είχαν υποστεί σοβαρά τραύματα και εγκαύματα. Άμεσα διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται η γυναίκα από το Αφγανιστάν και το μικρό παιδί να μεταφερθούν στην Αθήνα με C-27 καθώς ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Έφτασαν λίγο πριν από τις 08:00 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και από εκεί τους παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.


Ξέσπασαν ωστόσο και επεισόδια. Οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο δέχθηκαν επίθεση κάποιων προσφύγων και χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Με ασθενοφόρα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τουλάχιστον 10 άτομα με εγκαύματα, αλλά και με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των καπνών.


Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ενώ υπήρχε σε εξέλιξη προσπάθεια να σβήσει η φωτιά, ορισμένοι μετανάστες πυρπόλησαν κάποια κοντέινερ του κέντρου με αποτέλεσμα να ενταθεί το αίσθημα του πανικού. Χρειάστηκε μάλιστα να εκκενωθεί και το κέντρο ανηλίκων μεταναστών που λειτουργεί μέσα στο hot spot της Μόριας.

Τελικά, περίπου στις 3 τα χαράματα οι φωτιές έσβησαν, ένας μεγάλος όμως αριθμός ανθρώπων θα περάσει τη νύχτα στην ύπαιθρο, αφού οι σκηνές τους με όλα τους τα υπάρχοντα κάηκαν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  LesvosNews, E Daily

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε