Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Μπλόκα αγροτών: Σε πλήρη και επ’ αόριστον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων προχωρούν από αύριο οι αγρότες του Έβρου!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Συνεπείς στις εξαγγελίες τους περί κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, οι αγρότες του Έβρου προχωρούν από σήμερα στον επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου, ενώ από αύριο θα κλείσουν και τον συνοριακό σταθμό Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ αποκόπτοντας ολοκληρωτικά την οδική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η σε 24ωρη βάση διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών στο τελωνείο των Κήπων. Ωστόσο χθες από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως σήμερα το πρωί το μπλόκο των αγροτών επέτρεψε την είσοδο και έξοδο από τη χώρα των εγκλωβισμένων σε ουρές πολλών χιλιομέτρων φορτηγών. Τέλος κλειστός από τις 10.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ θα παραμένει ο νότιος κόμβος Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων).

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη συζητήσεις για ολιγόωρη άρση του αποκλεισμού των αγροτών στο τελωνείο Προμαχώνα

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή συζητήσεις μεταξύ της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα με αντιπροσωπεία οδηγών φορτηγών προκειμένου να αποφορτιστεί η κατάσταση. Οι οδηγοί που βρίσκονται από την πλευρά της Βουλγαρίας ζητούν 24ωρο άνοιγμα του τελωνείου, ενώ οι αγρότες αντιπροτείνουν λιγότερες ώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει σχηματιστεί ουρά 15 χιλιομέτρων από Ελλάδα προς Βουλγαρία και 30 χιλιομέτρων από Βουλγαρία προς Ελλάδα.

Κλειστά τα Τέμπη

Οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν να κλείσουν από τις 12:00 το μεσημέρι σήμερα και επ’ αόριστον τα Τέμπη σκληραίνοντας τη στάση τους έναντι του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Οι ίδιοι πάντως διαφοροποιούνται από τους συναδέλφους τους και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κατέβουν στην Αθήνα, την ερχόμενη Παρασκευή. Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών που μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών έδωσαν τη Δευτέρα στην δημοσιότητα συγκεκριμένες προτάσεις -με βασικό αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο με βάση τις προτάσεις που κατέθεσαν. Ενδεικτική του κλίματος και των προθέσεων των αγροτών στα Τέμπη, η δήλωση του εκπροσώπου τους Τριαντάφυαλλου Τσινούλη: ”Διαφωνούμε να πάμε να κάνουμε τη διαμαρτυρία στην Αθήνα και να κάνουμε σκηνάκια. Στην Αθήνα θα πάμε να κάνουμε διαπραγμάτευση και να τελειώσουμε τη διαδικασία αυτή. Θα καθήσουμε να μιλήσουμε με τον πρωθυπουργό”.

Εκτός από την εθνική οδό κλειστές για ορισμένες ώρες θα είναι και εναλλακτικές διαδρομές όπως αυτή στο Γερακάρι (18:30 έως 20:30) και εκείνη της Μελούνας (16:00 – 24:00). Πολλά για τη στάση των Θεσσαλών αγροτών, θα κρίνει η σημερινή σύσκεψη στον Προμαχώνα, όπου θα δώσουν το παρών εκπρόσωποι από όλα τα μπλόκα. Στη Νίκαια πάντως οι προετοιμασίες για την κάθοδο στην Αθήνα είναι πυρετώδεις και κανείς δεν αποκλείει οι αγρότες να “στρατοπεδεύσουν” στην πρωτεύουσα, ενώ όπως τονίζουν έρχονται να αναμετρηθούν με την κυβέρνηση.

Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών από τους αγρότες σε Ξάνθη και Ροδόπη

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών από τους αγρότες σε Ξάνθη και Ροδόπη. Το μπλόκο των αγροτικών συλλόγων της Ξάνθης παραμένει στη γέφυρα του Νέστου επί της Εγνατίας Οδού, με καθημερινούς αποκλεισμούς από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 7.00 το απόγευμα. Στη Ροδόπη οι αγρότες έχουν μετακινηθεί στον κόμβο του Ιάσμου επί της Εγνατίας Οδού, λίγο πριν τα διόδια των Αμαξάδων, στο 20ο χιλιόμετρο Κομοτηνής-Ξάνθης και κλείνουν τον δρόμο από τις 12.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 7.00 το απόγευμα έως και τις 9.00 το βράδυ.

Στο μεταξύ κλειστό παραμένει επί 24ωρου βάσεως και το τελωνείο της Νυμφαίας, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο νομό Ροδόπης, αφού οι αγρότες βρίσκονται παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του οικισμού του Τυχερού, δίνοντας όμως τη δυνατότητα στα αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν από τις δύο πλευρές των συνόρων, να απεγκλωβίζονται ανά δίωρο για 15 λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας-Μακάζα δεν επιτρέπεται ακόμη η διέλευση φορτηγών και τουριστικών λεωφορείων και συνεπώς δεν δημιουργείται το μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται σε άλλες συνοριακές διόδους της χώρας.

Εκπρόσωποι των 11 μπλόκων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραβρέθηκαν στην πανελλαδική συνάντηση της Νίκαιας όπου αποφασίστηκε η κάθοδος στην Αθήνα για την προσεχή Παρασκευή. Αν και συμφωνούν με την απόφαση, εκφράζεται προβληματισμός για τη μεγάλη απόσταση που καλούνται να διανύσουν μέχρι την Αθήνα, καθώς και για το μέλλον και τη συνοχή των κινητοποιήσεων τους μετά την εξέλιξη αυτή.

Πάντως, καταβάλλονται προσπάθειες από τους κατά τόπους αγροτικούς συλλόγους ώστε να συγκεντρωθούν ενδιαφερόμενοι αγρότες που θα θελήσουν να μετάσχουν στην κινητοποίηση της Παρασκευής, κατεβαίνοντας με λεωφορεία στην Αθήνα.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην ανατολική Κρήτη. Υπό κατάληψη οι ΔΟΥ Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της ανατολικής Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Έτσι, για δεύτερη ημέρα βρίσκεται υπό κατάληψη η Α’ ΔΟΥ Ηρακλείου, στη λεωφόρο Κνωσού, ενώ σε κατάληψη της ΔΟΥ Αγίου Νικολάου προχώρησαν οι αγρότες από το Οροπέδιο Λασιθίου. Παράλληλα, αγρότες από την Ιεράπετρα και άλλα σημεία του νομού Λασιθίου προγραμματίζουν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας και κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στον Άγιο Νικόλαο.

Οι αγρότες από το Οροπέδιο Λασιθίου, σε ψήφισμά τους, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου με το μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου. Επίσης, σημειώνουν ότι με απόφαση της επιτροπής τους θα συνεχιστεί η κατάληψη των δημοσίων υπηρεσιών και δηλώνουν «έμπρακτα τη συμμετοχή τους στον αγώνα των αγροτών όλης της Ελλάδος, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή και στον Λασιθιώτη αγρότη και κτηνοτρόφο». Υπογραμμίζουν, δε, ότι με τα μέτρα που προτείνονται οι αγρότες θα αναγκαστούν να σταματήσουν να παράγουν και ζητούν την απόσυρσή τους, συμπληρώνοντας ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν από μηδενική βάση στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 

Τέλος, οι αγρότες από την ανατολική Κρήτη προετοιμάζονται για τη μετάβασή τους στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Χανιά: Αγρότες και εργαζόμενοι του νομού θα βρεθούν στις 12/2 και στις 13/2 στην Αθήνα για το αγροτικό συλλαλητήριο και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Ραντεβού στο λιμάνι της Σούδας στις 7.00 το απόγευμα της Πέμπτης δίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής για να δώσουν το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Αθήνα. Όπως έγινε γνωστό το εισιτήριο του πλοίου για όσους θέλουν να ταξιδέψουν είναι με επιστροφή 20 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης τόνισε ότι είναι πιθανόν το ενδεχόμενο στο πλοίο να μπουν και ορισμένα αγροτικά οχήματα.

Ωστόσο ακριβής εικόνα για τον αριθμό των αγροτών που θα μετακινηθούν στην Αθήνα καθώς και για τον αριθμό των οχημάτων θα υπάρχει την Πέμπτη. Εκτός από τους αγρότες, για την Αθήνα μια ημέρα μετά ετοιμάζονται να ταξιδέψουν και μέλη του ΠΑΜΕ από τα Χανιά που θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο το πρωί του Σαββάτου στην πλατεία Ομονοίας. Εξάλλου, με κοινή τους ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων σε Τρόφιμα και Ποτά καλούν τους εργαζόμενους των Χανίων να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Ομόνοιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε