Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μπλόκα αγροτών: Χάος στον Προμαχώνα – Έκλεισαν τα σύνορα και οι Βούλγαροι – Έρχεται αποκλεισμός του αεροδρομίου Μακεδονία (Βίντεο)!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι Βούλγαροι απάντησαν στο μπλόκο διαρκείας των Ελλήνων αγροτών και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα επικρατεί ”ασφυξία” – Δείτε τους συσχετισμούς στα μπλόκα των αγροτών…

Την ώρα που μαίνεται η κόντρα αγροτοσυνδικαλιστών για τον διάλογο με την κυβέρνηση και οι αγρότες δείχνουν χωρισμένοι σε τρία κομάτια, τα μπλόκα, οι αποκλεισμοί και τα προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζονται. Στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων στις δύο πλευρές των συνόρων, εξαιτίας του αγροτικού μπλόκου από τη μία στον Προμαχώνα στο ελληνικό έδαφος, και του αντι-μπλόκου από την άλλη, που έχουν στήσει Βούλγαροι οδηγοί στα Κούλατα. Οι Βούλγαροι οδηγοί αποφάσισαν από χθες το μεσημέρι να κλείσουν το δρόμο που οδηγεί από και προς την Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό τους, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, επί ελληνικού εδάφους παραμένουν εγκλωβισμένα 800 φορτηγά και 160 Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ στη βουλγαρική πλευρά βρίσκονται ακινητοποιημένα γύρω στα 1.000 φορτηγά και 500 Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία ζήτησε εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει στην άρση του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες. Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαμαρτύρεται, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταπατά το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών στο πλαίσιο της ΕΕ, δήλωσε, χθες, από τις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Μεγκλένα Κούνεβα.

Οι βουλγαρικές μεταφορικές εταιρείες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από τον αποκλεισμό των διαβάσεων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είπε η κ. Κούνεβα, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, να λάβει μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία μεταξύ των δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών.

Οι αγρότες έσπασαν σε κομάτια για τον διάλογο

Οι αγρότες έχουν σπάσει σε 3 κομμάτια. Το μεγαλύτερο είναι το μπλόκο της Νίκαιας με 1.700 τρακτέρ στους δρόμους της χώρας που δεν επιθυμεί διάλογο υπό τις παρούσες συνθήκες, το δεύτερο είναι αυτό από τα Τέμπη με 1.100 τρακτέρ που έχει ζητήσει διάλογο επί των δικών του προτάσεων και το τρίτο είναι αυτό που ανέλαβε την προχθεσινή πρωτοβουλία που άναψε φωτιές, όταν πήγε τις δικές του προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και έχει στους δρόμους 700 τρακτέρ. Ενδεικτική του κλίματος ανάμεσα στο μπλόκο της Νίκαιας και των 28 μπλόκων του Πανελλήνιου Συντονιστικού η σύγκρουση των εκπροσώπων τους, σε τηλεοπτική εκπομπή…

Κλείνουν τράπεζες και το αεροδρόμιο Μακεδονία

Εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων πραγματοποιούν εσχάτως οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που για περισσότερες από 20 ημέρες παραμένουν καθηλωμένοι στα μπλόκα, που έχουν στήσει ανά την Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν, πρόθεσή τους είναι να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους, ενώ συζητούν και το ενδεχόμενο να μεταβούν στην Αθήνα, την ημέρα που θα οριστεί η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα του νομού Χαλκιδικής, από τις επτά το πρωί έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό υποκαταστημάτων τραπεζών στα Μουδανιά και θα αποχωρήσουν από το σημείο μετά τις 15:00, οπότε λήγει το ωράριο των εργαζομένων. «Έχουμε κλείσει τις εισόδους με τρακτέρ και πανό, ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν περισσότεροι από 100 αγρότες και κτηνοτρόφοι» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.

Σε πολύωρο αποκλεισμό του κρατικού αερολιμένα «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη προχωρούν το μεσημέρι οι συμμετέχοντες στα μπλόκα αεροδρομίου και αερογέφυρας Θέρμης. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσαρτσαφλής, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του αεροδρομίου, σημείωσε: «Στις 2 το μεσημέρι περιμένουμε περισσότερα από 25 τρακτέρ από την αερογέφυρα Θέρμης και από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και τις 9 το βράδυ, θα αποκλείσουμε το “Μακεδονία”, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν κουραστήκαμε, αλλά προτιθέμεθα να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις μας».

Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι. Ειδικότερα: Στο διάστημα από 11:00 έως 15:00 θα είναι κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά, σύμφωνα με τον συντονιστή, Αναστάση Σοϊλεμέζη. Ο ίδιος δήλωσε: «Εδώ που φτάσαμε, εμείς από το μπλόκο Δερβενίου στέλνουμε μήνυμα ενότητας. Ας γίνει επιτέλους ο διάλογος και να δούμε από εκεί και πέρα τι θα κάνουμε. Δεν υπάρχει διάσπαση μεταξύ μας, αντίθετα όλοι μας επιθυμούμε μια γόνιμη κουβέντα με τον πρωθυπουργό και καλό θα ήταν να την κάνουν όλες οι δυνάμεις μαζί».

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε