Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μπουτάρης για την αναφορά στα Σκόπια ως Μακεδονία: Έκανα μια παρατυπία, λυπάμαι πολύ

Μπουτάρης για την αναφορά στα Σκόπια ως Μακεδονία: Έκανα μια παρατυπία, λυπάμαι πολύ

Στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη γειτονική χώρα, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

“Έκανα μία παρατυπία. Σε μια συνέντευξη που έδωσα σε τηλεόραση των Σκοπίων, άλλες φορές έλεγα Σκόπια, άλλες ‘Μακεδονία’, άλλες έλεγα Σλαβομακεδονία. Εάν ενόχλησε κάποιους αυτό το θέμα, λυπάμαι πάρα πολύ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης,με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, λόγω της συνέντευξης.

“Το κύριο πράγμα που τόνιζα στη συγκεκριμένη συνέντευξη είναι πως αναρωτιέμαι γιατί εσείς ως Σλάβοι δεν αναδεικνύεται τη δική σας ιστορία και ζητάτε να κλέψετε ιστορικά στοιχεία και να λέτε ότι είστε απόγονοι του Μ. Αλέξανδρου. Αν πάτε στα Σκόπια θα σας πιάσουν τα γέλια, είναι απίστευτη η κατάσταση” είπε ο κ. Μπουτάρης, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

“Εμείς δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική, απλώς συντασσόμαστε με την πολιτική της κυβέρνησης για την οικοδόμηση των περίφημων μέτρων εμπιστοσύνης. Δεν θα λύσουμε τώρα τις όποιες ιστορικές διαφωνίες υπάρχουν. Το θέμα είναι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, να τα αφήσουμε για λίγο στην άκρη. Έχουν μια προσωρινή κυβέρνηση και όταν θα αποκτήσουν μια σοβαρή κυβέρνηση μπορεί να λυθεί. Γιατί η κυβέρνησή τους έχει ένα φανατισμό περίεργο και βασίζει όλη τη διαδικασία σε μια ιστορική ανακρίβεια, οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να στήσουν ένα μύθο.

Προσπαθώντας να βρουν μια ταυτότητα. Δεν μας αφορά τι κάνουν” είπε ο κ. Μπουτάρης.
“Αυτό που μας αφορά”, πρόσθεσε, “είναι να αναπτυχθούν οι σχέσεις, το εμπόριο, ο τουρισμός και να έχουμε κοινές αντιλήψεις για πολλά πράγματα. Οι Σκοπιανοί είναι καλοί πελάτες της Θεσσαλονίκης και πρέπει να γίνουν καλύτεροι πελάτες”.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τόνισε: “Είπες πως λυπάσαι. Ένας μεγάλος αριθμός Θεσσαλονικέων λυπούνται κι αυτοί με τον τρόπο που διαχειρίζεσαι αυτό το σοβαρό ζήτημα. Μίλησες για παρατυπία και να αναρωτηθούμε εάν αυτό το επαναλαμβανόμενο λάθος έχει κάτι πιο βαθύ. Ελπίζω πως όχι. Πρέπει να σταθείς στο ύψος του αξιώματος σου. Σε αυτές τις συναντήσεις εκπροσωπείς τους Θεσσαλονικείς και θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός”.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου, είπε: “Καλό θα ήταν ο κ. Σαμαράς να είχε αφήσει να λυθεί το θέμα και να μην μιλάμε 23 χρόνια γι’ αυτό και να είχαμε μια σύνθετη ονομασία”.

Τη συνέντευξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης στον τηλεοπτικό σταθμό “Sitel” είχε σχολιάσει, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις “απαράδεκτες και εθνικά επιζήμιες” και καλώντας τον κ. Μπουτάρη “να ανασκευάσει άμεσα και να είναι πιο σοβαρός με τα εθνικά θέματα”.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν, σήμερα, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Θεσσαλονίκης, στην οποία -μεταξύ άλλων- αναφέρουν: “Η αβάσταχτη ελαφρότητα του κ. Μπουτάρη δεν αλλάζει. Προφανώς παραμένει σε σύγχυση εάν είναι Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ή Σκοπίων”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε