Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Μυτιλήνη: Αποχώρησαν τις εισόδους του λιμανιού οι διαμαρτυρόμενοι μετανάστες και οι “αλληλέγγυοι”

ΦΩΤΟ από lesvospost
ΦΩΤΟ από lesvospost

Αποχώρησαν από τις τέσσερις πύλες εισόδου στο λιμάνι οι διαμαρτυρόμενοι Αφρικανοί μετανάστες που μαζί με Ευρωπαίους κυρίως αλληλέγγυους σκόπευαν να αποτρέψουν την είσοδο στο λιμάνι των επιβατών και να μην επιτρέψουν έτσι την αναχώρηση του πλοίου «Blue Star 1» της γραμμής Μυτιλήνη – Χίος – Πειραιάς.

Αίτημά τους η “απελευθέρωσή τους από το νησί” και “να μην χρησιμοποιούνται ως αντικείμενα ανταλλαγής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας”.

Λίγα λεπτά πριν ανοίξουν οι πύλες του λιμανιού στις 5 το απόγευμα για να ξεκινήσει η επιβίβαση των επιβατών και η φόρτωση του πλοίου περίπου 300 μετανάστες αφρικανικών χωρών, μαζί με ομάδες Ευρωπαίων κυρίως αλληλέγγυων κατέλαβαν και τις τέσσερις πύλες εισόδου του λιμανιού, με στόχο προφανή να μην επιτρέψουν ουσιαστικά την αναχώρηση του πλοίου. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται και από την προκήρυξη που διένειμαν σύμφωνα με την οποία “θα αποχωρούσαν ειρηνικά από το χώρο της διαμαρτυρίας στις 10 το βράδυ”.

Τελικά με παρέμβαση του λιμενάρχη Μυτιλήνης, οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν δύο από τις πύλες με αποτέλεσμα να αρχίζει η επιβίβαση επιβατών και οχημάτων και τελικά το πλοίο να αναχωρήσει κανονικά με 10λεπτη μόλις καθυστέρηση, στις 8.10 το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως διέρρευσε ο αρχικός σχεδιασμός της κινητοποίησης περιλάμβανε όλους σχεδόν τους εγκλωβισμένους στο νησί πρόσφυγες και μετανάστες. Σταδιακά όμως, κυρίως οι έχοντες προσφυγικό προφίλ, αποχώρησαν από τη διοργάνωση της κινητοποίησης με αποτέλεσμα να μείνουν σε αυτήν μόνο οι Αφρικανοί.

Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την συγκέντρωση στις 4 Απριλίου, έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του Καρά Τεπέ. Τότε η κινητοποίηση αυτή με Αφρικανούς επίσης συμμετέχοντες και μόνο είχε καταγγελθεί ως “υποκινούμενη ενέργεια” από κάποιους που χρησιμοποιούν τους μετανάστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε