Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μυτιλήνη: Εκκενώνεται το λιμάνι μετά τα πρωτοφανή επεισόδια – Μετανάστες προσπάθησαν να καταλάβουν πλοίο!

ΦΩΤΟ από το lesvosnews.gr
ΦΩΤΟ από το lesvosnews.gr

– Οι μετανάστες μεταφέρονται σε ανοιχτό χώρο, χωρίς όμως καμία υποδομή για την φιλοξενία προφύγων
– Στα όρια τους οι κάτοικοι του νησιού και ο δήμαρχος που βλέπει την κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη
Μετανάστες προσπάθησαν να καταλάβουν το Blue Star 1 και το πλήρωμα έκλεισε τους καταπέλτες 
– Δυνάμεις του Λιμενικού έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάψης – Εγκλωβίστηκαν οι επιβάτες του πλοίου
– “Δεν θέλω καράβι θέλω στόλο για να μεταφέρω τους μετανάστες” δηλώνει στο Newsit.gr ο Δήμαρχος Μυτιλήνης
– VIDEO ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Ανεξέλεγκτη για ακόμα μία μέρα η κατάσταση στη Μυτιλήνη, μετά τα πρωινά επεισόδια στο λιμάνι, όταν 1.000 Αφγανοί επιχείρησαν να καταλάβουν το πλοίο της γραμμής. Περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγούνται από τον χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται κοντά στην πλαζ “Τσαμάκια”.

Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού και τους οδηγούν στον ανοιχτό χώρο της “Φυκιότρυπας”, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι. Εκεί θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησης των ανθρώπων που αναζητούν τρόπο για να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη.

Ωστόσο στην περιοχή της “Φυκιότρυπας” δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή για την φιλοξενία των προφύγων και μεταναστών και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Νωρίτερα είχαν γίνει επεισόδια στο λιμάνι, όταν περίπου 1000 Αφγανοί μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στο πλοίο της γραμμής, φωνάζοντας “Αθήνα, Αθήνα!”. Η βίαιη επιβίβαση των μεταναστών αποτράπηκε με την χρήση χειροβομβίδων κρότου- λάμψης από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ ο καπετάνιος του πλοίου υποχρεώθηκε να σηκώσει τον καταπέλτη, με συνέπεια πολλοί επιβάτες να εγκλωβιστούν στο ντόκο.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα. «Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου. Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές δεν ξέρουν πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί.

«Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν… Τα πλοία δεν επαρκούν», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, απευθύνοντας έκκληση να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό. «Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο», τόνισε ο Σπύρος Γαληνός.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης τόνισε ακόμη στο NewsIt.gr, πως: “Έχω ζητήσει να κηρυχθεί το νησί σε κατασταση έκτακτου ανάγκης. Δεν το κηρύσσουν τουλάχιστον αυτή την ενημέρωση έχω. Η ουσία ειναι οτι εχει ξεφύγει απο κάθε ελεγχο. Καθημερινά δεν θέλω 4 με 5 δρομολόγια” αναφέρει.

“Το νούμερο των προσφύγων εχει χαθεί. Η ουσία ειναι οτι υπάρχει κίνδυνος ανα πάσα στιγμή που να υπάρξει σπίθα γι αν υπάρχει μεγάλη πυρκαγιά. Έκανα προτάσεις έκανα οτι μπορούσα μέχρι και στην Τουρκία πήγα για να έχουμε συνεργασία με Τούρκους δημάρχους και στην Ευρώπη κατέθεσα προτάσεις αλλα κανείς δεν ακούει. Πάνε να κάνουν πολιτικό ένα θέμα το οποιο ειναι εθνικό”, λέει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μυτιλήνης.

Έφτασε στις 10 το πρωί στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος μεταφέροντας 2504 μετανάστες από 4 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ειδικότερα, το “Ελευθέριος Βενιζέλος” παρέλαβε από το λιμάνι της Κω 491 άτομα 164 από την Κάλυμνο 1102 από τη Λέρο και 747 από τη Μυτηλήνη. Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής αποβίβαση των μεταναστών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε