Κυριακή, 5 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μυτιλήνη: Υγρός τάφος το Αιγαίο για 6χρονο αγγελούδι – Σβήνουν οι ελπίδες για τους 12 αγνοούμενους (Βίντεο)!

ΦΩΤΟ από Τηλεόραση Mega
ΦΩΤΟ από Τηλεόραση Mega

Με δάκρυα στα μάτια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες τους για την τραγωδία

Σε δεκατρείς, ανέρχονται σύμφωνα νεότερη ανακοίνωση του λιμενικού, οι διασωθέντες μετανάστες, μετά το ναυάγιο ξύλινου σκάφους στο οποίο επέβαιναν σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Μυτιλήνης και είχε ως αποτέλεσμα ένα 6χρονο κορίτσι να ανασυρθεί νεκρό.

Εντεκα από τους μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένας που παρουσίασε συμπτώματα υποθερμίας, περισυνελέγησαν από πλωτό του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή νησίδας “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ενώ σε έρευνα που διεξήγαγε από ξηράς περιπολικό όχημα του λιμενικού, εντοπίστηκαν στην περιοχή “Πεταλίδι” , δύο ακόμη μετανάστες οι οποίοι είχαν βγει μόνοι τους στην ακτή. Ο μετανάστης με τα συμπτώματα υποθερμίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων αγνοούνται ακόμα περίπου δέκα με δώδεκα άτομα για τους οποίους η έρευνα συνεχίζεται με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Το χρονικό και η μαρτυρία της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Πεταλιδίου όταν σημειώθηκε ναυάγιο μικρού πλαστικού αλιευτικού σκάφους στο οποίο μετέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες η τραγωδία ξεκίνησε όταν τελείωσαν τα καύσιμα και οι επιβαίνοντες προσπάθησαν να βρουν ντεπόζιτο με πετρέλαιο σε κάποιο σημείο στο εσωτερικό του σκάφους. Τότε το πλαστικό σκάφος άρχισε να βάζει νερά και μετά από λίγο αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στη μικρή καμπίνα δύο γυναίκες και ένα μικρό παιδί.

“Ξαφνικά η μηχανή σταμάτησε και είδαμε πως έχει τελειώσει το καύσιμο. Προσπαθήσαμε να βρούμε ένα ντεπόζιτο που υπήρχε κρυμμένο στο σκάφος. Έμπαιναν πολλά νερά και προσπαθούσαμε να τα βγάλουμε αλλά δεν μπορέσαμε. Όταν βρήκαμε το δοχείο ήταν αργά και είχαμε βάλει τόσα νερά που το σκάφος αναποδογύρισε” είπε στην ΕΡΑ Αιγαίου ένας από τους διασωθέντες.

Ο ίδιος συνεχίζοντας είπε: “Μια γιατρός από τη Συρία ήταν μέσα στη μικρή καμπίνα με τη μητέρα της και το παιδί της που ήταν βρέφος. Τους είπαμε να βγουν αλλά δεν το έκαναν γιατί φοβόντουσαν. Έμειναν μέσα εγκλωβισμένες μόλις αναποδογύρισε η βάρκα. Βρεθήκαμε όλοι στο νερό χωρίς τηλέφωνα και με όλα μας τα πράγματα να έχουν χαθεί. Δύο από εμάς προσπάθησαν να κολυμπήσουν για να φέρουν βοήθεια…

Μετά ήρθε το σκάφος του λιμενικού και μας έσωσε. Μείναμε έξι ώρες μέσα στο νερό και ευχαριστούμε τους ανθρώπους που μας έσωσαν. Πληρώσαμε 2800 δολάρια ο καθένας για μας δώσουν ένα πιο ασφαλές σκάφος και όχι μια φουσκωτή βάρκα. Μας οδήγησαν όμως στο θάνατο με ένα σκάφος που δεν είχε ούτε καύσιμο και βούλιαξε αμέσως”.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετέχουν πλωτά του λιμενικού, αλιευτικά σκάφη και ελικόπτερο της frontex, χωρίς μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα.

Συγκλονιστικές φωτογραφίες με ανθρώπους στη θάλασσα

Όλα αυτά ένα 24ωρο μετά τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters, από ακόμα ένα ναυάγιο ανοιχτά του νησιού. Η μηχανή του πλοιάριου, που βρίσκεται τα παράλια της Λέσβου σπάει, Αφγανοί πρόσφυγες πέφτουν στη θάλασσα και παλεύουν να μην πνιγούν. Κάποιοι καταφέρνουν να γαντζωθούν από βράχια… Στα πρόσωπά τους φαίνεται η απόγνωση, μέχρι τη στιγμή που καταφέρνουν τελικά να βγουν στην ακτή.




Και μέσα σ’όλα οι κάτοικοι του νησιού παρακολουθούν εικόνες σαν και αυτές που βλέπετε στο επόμενο βίντεο, με εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στις ακτές και να αποβιβάζονται. Άνθρωποι που έφυγαν από την κόλαση που ζούσαν, έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης από διακινητές και έπαιξαν τη ζωή τους κορώνα γράμματα…

Πηγή: lesvospost.gr, ΕΡΑ Αιγαίου, Τηλεόραση Mega – Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε