Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Νέα εποχή για το Ρέθυμνο μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, το Ρέθυμνο μπήκε σε νέα εποχή κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης…

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 28,29% και 13.246 ψήφους, εκλέγοντας βουλευτή τον γιατρό Ανδρέα Ξανθό. Δεύτερο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία που έλαβε ποσοστό 24,09% και 11.282 ψήφους, που έστειλαν στο κοινοβούλιο τον δικηγόρο Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Μετά από δεκαετίες, για πρώτη φορά, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην τρίτη θέση, με ποσοστό 21,72%, λαμβάνοντας 10.170 ψήφους και – επίσης για πρώτη φορά – δεν εκπροσωπεί τον νομό στο κοινοβούλιο, όπως ακριβώς έγινε στο σύνολο των διεδρικών περιφερειών της χώρας, απόρροια του εκλογικού νόμου και της θεαματικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αποτελέσματα για τα υπόλοιπα κόμματα που πέρασαν το κατώφλι του κοινοβουλίου έχουν ως εξής:
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έλαβαν 3.208 ψήφους και ποσοστό 6,85%, η Δημοκρατική Αριστερά 3.114 ψήφους και ποσοστό 6,65%, ο Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή 1.940 ψήφους και ποσοστό 4,14% και το ΚΚΕ 1.109 ψήφους και ποσοστό 2,37%.

Για σημαντική πολιτική ανατροπή, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας πως “με το αποτέλεσμα, ανατρέπεται οριστικά το χρεοκοπημένο δικομματικό σύστημα, το οποίο, για 35 χρόνια, διακυβέρνησε τη χώρα και οδήγησε στη φάση της μεγάλης οικονομικής κρίσης στο σημερινό τραγικό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο… Αυτή η ανοδική δυναμική της Αριστεράς στη χώρα μας διευκολύνει, σήμερα, μια διαδικασία αλλαγών, συνολικά στην Ευρώπη… Θα έχουμε, μαζί μας, συμμάχους, τους λαούς και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης, οι οποίοι επίσης πλήττονται από μία σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική η οποία διαλύει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος σε όλες τις χώρες”.

“Το αποτέλεσμα και το μήνυμα των εκλογών είναι σαφές… Ο ελληνικός λαός θέλησε να επικροτήσει τις πολιτικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν τη χώρα σε έναν σταθερό δρόμο μέσα στην ΕΕ και θα μπορέσουν, σε συνεργασία, να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις της δανειακής σύμβασης” δήλωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης της ΝΔ, ο οποίος τόνισε ότι: “… οι πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι οι πολιτικές δυνάμεις που δεσμεύονται και είναι υπέρ της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και όχι υπέρ μονομερών ενεργειών. Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτές οι τρεις πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να σχηματίσουν μία κυβέρνηση ευρύτερης πλειοψηφίας”.

Ο Μανώλης Όθωνας, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως προέχει, τώρα πια, “…το πολιτικό σύστημα να ανταποκριθεί στην ευθύνη και την υποχρέωση της ευρύτερης δυνατής συνεννόησης, για να υπάρξει το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που διέρχεται η χώρα”.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ στον νομό Ρεθύμνου, τονίζεται πως “όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί δεν πρόκειται να του λύσει κανένα πρόβλημα, το αντίθετο… Δεν πρόκειται το ΚΚΕ να αναδιπλωθεί από τις θέσεις του για τον χαρακτήρα της κρίσης, τη διέξοδο, την προοπτική, το σε ποια κυβέρνηση θα συμμετέχει. Ο λαός θα βγάλει συμπεράσματα, θα μας θυμηθεί”.

Διαβάστε ακόμα:

Λαμία: Την Πέμπτη θα δικαστεί η εκλογική αντιπρόσωπος που φέρεται να άλλαζε ψηφοδέλτια

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε