Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Νέα όψη θα αποκτήσει ο ιστορικός άξονας της Αγίας Σοφίας

Νέα όψη θα αποκτήσει ο ιστορικός άξονας της Αγίας Σοφίας

Nέα όψη θα αποκτήσει ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ο ιστορικός άξονας της Αγίας Σοφίας.

Η πρόταση της ομάδας αρχιτεκτόνων, που αποτελείται από τους Αντώνιο Νουκάκη, Βαρβάρα – Χριστίνα Μυροφορίδου, Μαρίνα Τσιντζέλη, Αντώνιο Χαζάπη και Αναστασία Χαρανιώτη και η οποία έχει πάρει το πρώτο βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου.

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ, η ανάπλαση αφορούσε τον άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας, μία περιοχή παρέμβασης που καταλαμβάνει 40 στρέμματα, από την οδό Φιλίππου μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης, συμπεριλαμβανομένων των πλατειών Αγίας Σοφίας και Μακεδονομάχων και του περιβάλλοντα χώρου των Βυζαντινών Ναών και της Μητρόπολης.

Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη των μνημείων και ο μετασχηματισμός του άξονα σε αρχαιολογικό περίπατο, με σεβασμό στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αξιοποίηση της παρουσίας του μετρό καθώς και λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου στο επίπεδο του δρόμου.

Ωστόσο, από τη δημοτική αρχή του κεντρικού δήμου η βαρύτητα θα πέσει στο κομμάτι της Αγίας Σοφίας, στο τμήμα από την ομώνυμη πλατεία έως και την οδό Τσιμισκή, ένα κεντρικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ήδη πεζοδρομηθεί εδώ και μήνες.

«Στόχος είναι μέσα στο 2013 να προχωρήσει η κατασκευή των έργων για την Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια, σταδιακά, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση και των υπολοίπων κομματιών της μελέτης» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων του δήμου Θεσσαλονίκης Ανδρέας Κουράκης.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την μελέτη των αρχιτεκτόνων, προβλέπεται η δημιουργία ενός «Κήπου της Μνήμης» για την Αγίας Σοφίας. Ελαφρά «βυθισμένος», ο κήπος θα επιτρέπει τη θέαση του ναού από τον άξονα της Ερμού, ενώ ο χώρος θα είναι οργανωμένος με παγκάκια και γεμάτος αρωματικά φυτά και θα τοποθετηθούν νερατζιές περιμετρικά του ναού της Αγίας Σοφίας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε