Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Νεκρός κύκνος από τη γρίπη των πτηνών βρέθηκε στο Δέλτα Έβρου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Κρούσμα γρίπης των πτηνών (H5) ανιχνεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου, σε βουβόκυκνο, στο Δέλτα του Έβρου, ο οποίος μεταφέρθηκε νεκρός στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την εργαστηριακή διερεύνηση αποκλείστηκε, σε πρώτη φάση, η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1, που θα απαιτούσε την ανάγκη λήψης μέτρων στα πουλερικά (ζωνοποίηση, περιορισμοί στις μετακινήσεις κλπ), ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο ακριβής προσδιορισμός, η παθογονικότητα του στελέχους.

Ωστόσο, το υπουργείο σημειώνει πως σύμφωνα με τα έως σήμερα επιζωοτιολογικά δεδομένα, από τα πολυάριθμα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη, η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για τον υψηλής παθογονικότητας (HPAI) υπότυπο H5N8, κρούσματα του οποίου επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πέντε εκμεταλλεύσεις πουλερικών, οικόσιτες και συστηματικές, στη γείτονα Βουλγαρία, μία εκ των οποίων πλησίον της Φιλιππούπολης.

Μετά και το εν λόγω κρούσμα στο Δέλτα αλλά και λόγω της εμφάνισης της νόσου στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καλεί τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση και να προβούν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα εποπτείας και να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία.

Εφιστά την προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας και την υποχρεωτική συμμόρφωση με τις διατάξεις της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών”, επισημαίνοντας πως στην εν λόγω απόφαση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ):

-Σε ανοιχτούς χώρους εκτροφών, σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

-Σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Επίσης, έως ότου εκτιμηθεί η συνολικότερη κατάσταση και η ανάγκη επέκτασης της σχετικής απαγόρευσης, συνίσταται η διατήρηση όλων των εκτρεφόμενων πουλερικών που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων θα πρέπει να καλύπτονται από τα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά. Η εν λόγω σύσταση του υπουργείου αφορά και τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.

Τέλος, το υπουργείο επισημαίνει πως μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο H5N8 της γρίπης τύπου Α, παρ’ όλο τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

Ήδη, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, εξέδωσε δελτίο Τύπου, προσδιορίζοντας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του πτηνοτροφικού κεφαλαίου της περιοχής, διευκρινίζοντας πως τα οριστικά αποτελέσματα της ταυτότητας του υπότυπου αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνει επίσης, πως η λήψη μέτρων κρίνεται αναγκαία, δεδομένης της αύξησης, στο επόμενο χρονικό διάστημα, του αριθμού των μεταναστευτικών πτηνών που θα έρχονται για να διαχειμάσουν στην περιοχή. Ειδικότερα, πέραν των προαναφερθέντων συστάσεων, οι ιδιοκτήτες των οικόσιτων ή συστηματικών εκτροφών, πρέπει να παρατηρούν και να καταγράφουν καθημερινά την υγιεινή κατάσταση των πουλερικών και να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιε κτηνιατρικές αρχές για τυχόν ύποπτα συμπτώματα γρίπης (πχ μεγάλος αριθμός ασθενών και νεκρών πτηνών).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε