Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ 20 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ο μεγαλύτερος ταρατσόκηπος στην Ελλάδα βρίσκεται στη Θεσσαλόνίκη

Ο μεγαλύτερος ταρατσόκηπος στην Ελλάδα βρίσκεται στη Θεσσαλόνίκη
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 24.11.2010 | 14:16
Πρώτη δημοσίευση: 24.11.2010 | 14:11

Πράσινα «χαλιά», στις ταράτσες των οικοδομών, συντελούν στην ενεργειακή εξοικονόμηση και στη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, προσφέροντας ταυτόχρονα ανάσες δροσιάς και αισθητικής απόλαυσης.

Η πιο μεγάλη ταράτσα που έχει μετατραπεί στην Ελλάδα σε «πράσινο δώμα» με εκτατική φύτευση, είναι στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας που βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης και δημιουργήθηκε από τους αρχιτέκτονες Πρόδρομο Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο.

«Πρόκειται για έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων που καλύφθηκε με 80 φυτικά είδη της ελληνικής χλωρίδας, χαμηλών για λόγους επιτήρησης του χώρου και με μικρές υδατικές απαιτήσεις» αναφέρει ο κ.Νικηφορίδης. «Με το χρόνο όμως», προσθέτει, «ο κήπος θα αφεθεί να εμπλουτιστεί από σπόρους που φέρνει ο άνεμος κι από εκείνους που ήδη περιέχει το χώμα» υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο δώμα εκτατικού τύπου στην Ελλάδα. «Κι εδώ τα κριτήρια επιλογής των φυτεύσεων είναι εκείνα που ακολουθήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο: φυτά εδαφοκάλυψης, χαμηλά και ποώδη, που χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση, είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και αναβλαστάνουν εύκολα», εξηγεί.

Σημειώνεται ότι με την φύτευση δωμάτων, μικρό ποσοστό ενέργειας ακτινοβολείται, ενώ ακόμα μικρότερο ποσοστό παραμένει και θερμαίνει τον αέρα. Σε αντίθεση, τα δομικά υλικά ανακλούν το 1/10 της ηλιακής ακτινοβολίας και η υπόλοιπη, σχεδόν όλη, μετατρέπεται σε θερμική, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία των υλικών επίστρωσης, θερμαίνει τον περιβάλλοντα αέρα, αποθηκεύεται στη μάζα και εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο