Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Χίος: “Ο ουρανός έβρεχε φωτιά! Οι φλόγες έφταναν τα 15 μέτρα”! – Συγκλονιστική μαρτυρία δημοσιογράφου που εγκλωβίστηκε στις φλόγες! [vid]

Χίος: “Ο ουρανός έβρεχε φωτιά! Οι φλόγες έφταναν τα 15 μέτρα”! – Συγκλονιστική μαρτυρία δημοσιογράφου που εγκλωβίστηκε στις φλόγες! [vid]

Μία εφιαλτική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι της Χίου, που βρέθηκαν στο κέντρο της πύρινης κόλασης! Αυτή την ώρα, συνεχίζει να καίει η φωτιά σε δύο μέτωπα στη Χίο ενώ οι τρεις από τους τέσσερις τραυματίες έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα κύρια μέτωπα είναι δύο: το ένα μεταξύ του χωριού Σιδηρούντα και της περιοχής Μετόχι και το άλλο στη δασική έκταση Αψηλές.

Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα εστιάζουν τις προσπάθειές τους στον έλεγχο της φωτιάς στις Αψηλές, ώστε να αποφευχθεί η επέκτασή της σε ένα πευκόφυτο βουνό που μέχρι τώρα δεν έχει υποστεί καταστροφές.

Στο άλλο μέτωπο οι αναζωπυρώσεις είναι δεκάδες. Τα ξημερώματα η φωτιά απείλησε το χωριό Σιδηρούντα, όπου τραυματίστηκαν τρεις γυναίκες, που μεταφέρθηκαν ήδη για νοσηλεία στην Αθήνα. Άλλα τρία άτομα έπαθαν μικροτραύματα και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αυτή την ώρα, στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Χίο συμμετέχουν: 67 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 33 εθελοντές, 10 οχήματα ΟΤΑ, 8 βυτιοφόρα, 3 σκαπτικά μηχανήματα, 5 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη. Οι επίγειες επιχειρησιακές δυνάμεις πρόκειται να ενισχυθούν με 10 οχήματα από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

 

“Ο ουρανός άρχισε κυριολεκτικά να βρέχει φωτιά”

Στο μεταξύ, τα όσα περιέγραψε νωρίτερα ο δημοσιογράφος του PolitsChios Παντελής Φυκαρης, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA συγκλονίζουν! 

“Ήταν εφιαλτικές στιγμές! Ο ουρανός άρχισε κυριολεκτικά να βρέχει φωτιά! Δε μπορούσες να καλυφθείς. Ήμασταν μαζί με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο και προσπαθούσαμε να σωθούμε. Προσπαθούσαμε με μεταβούμε προς την πλατεία του χωριού… Όμως η πυρκαγιά ήταν τόσο μεγάλη που εγώ όταν έφτασα στο αυτοκίνητο, είδα μπροστά μου μια πυρκαγιά που έφτανε σε ύψος τα 10 με 15 μέτρα! Δε μπορούσες να ανασάνεις. Ο Δήμαρχος μαζί με τον Αντιδήμαρχο προσπαθούσαν να σώσουν ηλικιωμένους ανθρώπους… Υπήρχε παντού καπνός και αγωνία! Μας είχαν ζώσει οι φλόγες. Για 15 εφιαλτικά λεπτά προσπαθούσαμε να βρούμε την έξοδο από το χωριό.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος, όταν κατάφεραν να ξεφύγουν από τη φωτιά, νόμιζαν ότι ήταν οι τελευταίοι που έφυγαν από το χωριό, όμως δυστυχώς υπήρχαν και άλλοι κάτοικοι πίσω. Στην προσπάθειά τους να σωθούν, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μεταξύ των οποίων, τρεις γυναίκες που έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα και νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα.  Η μία με 70% εγκαύματα, η άλλη με 20% και η τρίτη με 10%

Το χρονικό της μεγάλης καταστροφής

Δασικές και αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή της Σιδηρούντας καταστρέφουν τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στο βόρειο τμήμα της Χίου. Η φωτιά έχει επεκταθεί με τη βοήθεια των θυελλωδών ανέμων. Η αστυνομία διέταξε την εκκένωση του οικισμού της Σιδηρούντας καθώς οι φλόγες έφτασαν μέσα στο χωριό και κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνση των κατοίκων. 

ΦΩΤΟ από politischios.gr

Σύμφωνα με το politischios.gr η αρχική εστία εντοπίστηκε κοντά στο χωριό της Κατάβασης όμως λόγω των θυελλωδών ανέμων, σύντομα επεκτάθηκε προς δύο μέτωπα. Ένα προς το Μάναγρο και ένα προς τη Σιδηρούντα, με το δεύτερο μάλιστα να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στις 03:30 τα ξημερώματα οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στο χωριό, λίγο αργότερα στις αυλές των σπιτιών της Σιδηρούντας ενώ μετά τις 04:30 ο γραφικός οικισμός παραδόθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα η Αστυνομία να διατάξει την άμεση εκκένωση του.

Προς στιγμή επικράτησε πανικός, αφού δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην πλατεία του χωριού, την ώρα που ανήμποροι ηλικιωμένοι προσπαθούσαν να βρουν σωτηρία στα αυτοκίνητα του Δήμου και της Περιφέρειας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πέρασε από το χωριό Σιδηρούντα το οποίο εκκενώθηκε. Καλύτερη η κατάσταση στο μέτωπο περιμετρικά της Σιδηρούντας. Το πρόβλημα εστιάζεται ανάμεσα στις περιοχές Σιδηρούντα – Μετόχι καθώς οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν με ένταση 7 μποφόρ.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΟ

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, στη Σιδηρούντα έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ κάηκε ολοσχερώς ένα όχημα. 

Πηγή: politischios, MEGA, Πυροσβεστικό Σώμα

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε