Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

ΟΑΣΘ: Η δέσμευση Τσίπρα και η διευκρίνηση Σπίρτζη – Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι [vids]

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ παραμένει η Θεσσαλονίκη. Τι είπε ο πρωθυπουργός για το θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία…

Στη δέσμευση ότι θα δώσει εντολή την ερχόμενη Δευτέρα να υπογραφεί και να σταλεί η προκαταβολή της κρατικής επιχορήγησης του Δεκεμβρίου στον ΟΑΣΘ ύψους 3,9 εκατ.ευρώ, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους φορείς της Θεσσαλονίκης στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης ανέλαβε να μεταφέρει στον πρόεδρο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ Δημήτρη Τσερμενίδη τη δέσμευση του Τσίπρα με στόχο τη λήξη των κινητοποιήσεων το συντομότερο δυνατόν. Εξάλλου, μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας απηύθυνε δημόσια έκκληση στους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους άμεσα και να βγάλουν σήμερα τα λεωφορεία στους δρόμους.

Ωστόσο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού αφορά στην επίσπευση της εκταμίευσης του ποσού των 12 εκατ.ευρώ από επιστροφή του ΦΠΑ στον ΟΑΣΘ. “Εδώ και 20 ημέρες έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση για να πάρει ο ΟΑΣΘ τα 12 εκατ.ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ. Είναι θέμα διαδικασίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ενδέχεται να χρειαστεί να γίνει κάποια τροπολογία. Εάν χρειαστεί θα κατατεθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη σε κάποιο νομοσχέδιο”, τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι “αν δεν είναι κατορθωτό να πάρει ο ΟΑΣΘ τα 12 εκατ. θα εξετάσουμε ακόμη και να δοθεί η τακτική καταβολή των 3,9 εκατ.ευρώ του Δεκεμβρίου”.

Ο ίδιος άφησε αιχμές και για την απόφαση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ να προχωρήσουν από σήμερα σε επίσχεση εργασίας. “Ελπίζω η στάση του Σωματείου Εργαζομένων να μην έχει να κάνει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και να μην έχει άλλου είδους σκοπιμότητες και να είναι μόνο για την αγωνία των δεδουλευμένων. Είναι απαράδεκτο ο ΟΑΣΘ με αυτές τις επιδοτήσεις να μην έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα. Θεωρώ πολύ υπερβολική την απόφαση να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας ενώ γνωρίζουν ότι έχουν υπογραφεί τα 12,5 εκατ. και ότι έχουν υπογραφεί πρόσθετα 2,5 εκατ.ευρώ από την ΚΥΑ του υπουργείου Παιδείας”, υπογράμμισε ο κ.Σπίρτζης.

Το θέμα του ΟΑΣΘ τέθηκε από την έναρξη της σύσκεψης των φορέων της Θεσσαλονίκης με τον πρωθυπουργό από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο…

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ που το πρωί προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας ζητούν να δοθεί  μόνιμη και οριστική λύση στο θέμα του οργανισμού. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων, Δημήτρης Τσερμενίδης, και πρόσθεσε: «ας πάνε και στη δικαιοσύνη. Θα πάμε και εμείς. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε». Σημειώνεται ότι η απόφασή για κινητοποιήσεις, η διάρκεια των οποίων θα εξαρτηθεί από “τις κινήσεις της κυβέρνησης” όπως είπε ο κ. Τσερμενίδης, αποφασίστηκε σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη.

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό υποστηρίζουν ότι ενώ φάνηκε ότι “μπήκε το νερό στο αυλάκι”, στη σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη -στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε- ακόμη δεν κινήθηκαν οι διαδικασίες προκειμένου να εισρεύσει στο ταμείο της επιχείρησης το ποσό των 12 εκατ. ευρώ που οφείλει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΑΣΘ.

Πηγή: voria.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε