Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Οι αρκούδες ξυπνούν… “κακοδιάθετες”

Οι αρκούδες ξυπνούν… “κακοδιάθετες”

Όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες διαταρράσεται ο χειμέριος ύπνο τους και ξυπνούν με “ακεφιές”.

Οι αρκούδες πέφτουν σε χειμέριο ύπνο από τα μέσα Δεκέμβρη έως τις αρχές Μαρτίου αλλά οι ασυνήθιστα ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τους προκαλούν κακοκεφιές.

Πρόσφατα μάλιστα, μία αρκούδα που “ξύπνησε”, στην προσπάθεια αναζήτησης τροφής, εγκλωβίστηκε στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Αγίου Δημητρίου Κοζάνης. Χρειάστηκε η βοήθεια της πυροσβεστικής, της αστυνομίας αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων της ΔΕΗ για να απεγκλωβιστεί.

Η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση ”ΚΑΛΛΙΣΤΩ”, επισημαίνει η αρκούδα, στην προσπάθειά της να διαφύγει, διέτρεχε παράλληλα τον κίνδυνο να μπει στον παρακείμενο δρόμο και να πέσει θύμα πιθανού τροχαίου ατυχήματος. Ταυτόχρονα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών.

Η ομάδα άμεσης επέμβασης της ”ΚΑΛΛΙΣΤΩ”  με επιστημονικά στοιχεία που συλλέγει με την μέθοδο της τηλεμετρίας, έχει διαπιστώσει ότι σε περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, οι αρκούδες ενεργοποιούνται.

Η συσχέτιση πάντως των κλιματικών αλλαγών με την επιβίωση των 8 ειδών αρκούδας του πλανήτη, θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα των επιστημονικών εισηγήσεων και συζητήσεων στο επόμενο παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο της ΙΒΑ (International Bear Association) στον Καναδά τον Ιούλιο του 2011 στο οποίο θα συμμετάσχει με 3 εργασίες και η ”ΚΑΛΛΙΣΤΩ”.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε