Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ωραιόκαστρο: Παρέμβαση εισαγγελέα για την ξενοφοβική απόφαση των συλλόγων γονέων και για την προτροπή του δημάρχου για επιθέσεις σε πρόσφυγες

Ωραιόκαστρο: Παρέμβαση εισαγγελέα για την ξενοφοβική απόφαση των συλλόγων γονέων και για την προτροπή του δημάρχου για επιθέσεις σε πρόσφυγες

– Παρέμβαση της δικαιοσύνης για την υπόθεση του Ωραιόκαστρου Θεσσαλονίκης
– Προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας
– Στο στόχαστρο της εισαγγελίας και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου ο οποίος πρόσφατα εμφανίστηκε να καλεί τους πολίτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. Την έρευνα πιθανότατα θα διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει δύο σκέλη: από τη μία η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Μελισσοχωρίου να προβεί σε κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που καθίσουν προσφυγόπουλα στα ίδια θρανία με τα παιδιά τους κι από την άλλη δηλώσεις του Αστέριου Γαβότση, σε συγκέντρωση δημοτών του, με αφορμή αντιδράσεις πολιτών για το προσφυγικό, που χαρακτηρίστηκαν ως «ρατσιστικές».

Ο δήμαρχος απέρριψε τις απόψεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε είχαν αντίθετο νόημα απ’ αυτό που τους αποδίδεται.
Ο ίδιος, πάντως, στο πλαίσιο της παραγγελθείσας προκαταρκτικής έρευνας καλείται να δώσει ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Συνθήματα σε σχολεία για τους μετανάστες – Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων

Tην παραίτησή του κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου. Αθ. Τσολακίδης, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου για τη μη ένταξη -τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στο χώρο του σχολείου. Όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του: «Εδώ και δεκαεπτά έτη υπηρετώ το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με απόλυτη και αδιαμφισβήτητη συνέπεια, αφοσίωση και διακριτικότητα. Ο μόνος λόγος για τον οποίο θέλησα να συμμετάσχω στην Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Ωραιοκάστρου ήταν προκειμένου να προσφέρω στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις υπηρεσίες μου,  όντας γνώστης των προβλημάτων των σχολικών μονάδων του δήμου μας. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην ένταξη των παιδιών προσφύγων στα σχολεία, βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να βάλλομαι, χωρίς να έχω τοποθετηθεί ούτε προσωπικά ούτε μέσω της Ένωσης για το εν λόγω θέμα. Ως εκ τούτου, για λόγους ευθιξίας, υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου»

Φίλης: Δεν ζούμε σε γκέτο στη χώρα μας

Τα «απαράδεκτα και ακατανόητα» φαινόμενα ξενοφοβίας που παρουσιάστηκαν στο δήμο Ωραιόκαστρου καταδίκασε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι τα φαινόμενα αυτά είναι εξαιρετικά μειοψηφικά στην ελληνική κοινωνία που έχει επιδείξει συμπαράσταση, συμπάθεια και συμπόνια προς τους πρόσφυγες. Τόνισε ότι «στη χώρα μας δεν ζούμε σε γκέτο», «δεν περιχαρακώνουμε τα σχολειά και τις πόλεις, έχουμε ελευθερία διακίνησης πολιτών και ένα κράτος που καθορίζει τους όρους με βάση τις συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας, για τους όρους εγκατάστασης και περίθαλψης των προσφύγων» ενώ τόνισε ότι «δεν έχει δικαίωμα ένα σχολείο να πει δεν θέλω να έρθουν εδώ ξένοι» πρόκειται για απόφαση της πολιτείας.

Συνθήματα σε σχολεία και στο δημαρχείο

Μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, άγνωστοι εισέβαλαν το βράδυ στο δημαρχείο του Ωραιοκάστρου και έγραψαν συνθήματα υπέρ των προσφύγων και μεταναστών. Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, σήμερα το πρωί είδαν στο τοίχο να γράφει «Οι μετανάστες είναι της Γης οι κολασμένοι». Ενώ και σε άλλα σχολεία, έγραψαν συνθήματα…

ΦΩΤΟ από seleo.gr

ΦΩΤΟ από seleo.gr

Μπορεί οι αντιδράσεις των κατοίκων του Ωραιοκάστρου να έρχονται στο φως τις τελευταίες ώρες αλλά η υπόθεση δεν είναι τωρινή. Ήταν 2 Σεπτεμβρίου όταν στο δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να μιλήσει η ΚΥΡΙΑ (με όλα τα γράμματα κεφαλαία) Χρυσή Περπερίδου. Είναι συνταξιούχος μαία και μέσα σε σχεδόν τέσσερα λεπτά αποδόμησε κάθε επιχείρημα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ανάγκασε εκείνους που αρχικά άρχισαν να ουρλιάζουν, να σωπάσουν και να την ακούσουν. Το αν την κατάλαβαν, είναι άλλο θέμα…

Η συνταξιούχος μαία είπε το αυτονόητο: ναι, η κατάσταση είναι άθλια. Ναι, υπάρχουν προβλήματα. Αλλά η γκετοποίηση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν και δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Η γυναίκα αυτή πέρασε 25 χρόνια από τη ζωή της σε μια από τις καλύτερες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Όταν είπε πως «για όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα για τον κίνδυνο μόλυνσης και διάδοσης ασθενειών, να σας πω ότι γίνονται με ένα καπάκι χλωρίνης σε έναν κουβά», το ακροατήριο (ειδικά μια γυναίκα) άρχισε να φωνάζει.

Αλλά εκείνη, συνέχισε απτόητη. Είχε κάτι να πει. Χρειαζόταν κάποιον να την ακούσει. Και τους έκανε να την ακούσουν. Στα λεπτά που ακολούθησαν και μέχρι να τελειώσει την τοποθέτησή της, κανείς δεν ξαναμίλησε. Κανείς δεν τη διέκοψε. Χαρακτήρισε τιμή της το ότι στη ζωή της φρόντισε ανθρώπους με σοβαρά λοιμώδη νοσήματα και ασθενείς με AIDS.

Και αυτή η τοποθέτηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είπε, μια μέρα μετά από το δημοτικό συμβούλιο της 2ας Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, ο οποίος έχει καταγραφεί σε video να παρακινεί ούτε λίγο ούτε πολύ τους πολίτες να επιτεθούν σε πρόσφυγες! «Μπορείτε να παρέμβετε εσείς ως πολίτες» ακούγεται να λέει. Και όταν ένας πολίτης Όταν ο πολίτης τον ρωτάει με ποιόν τρόπο και πόσο νόμιμα θα είναι αυτό, εκείνος τους απαντάει «νόμιμα δεν υπάρχει». Και όταν ο πολίτης του λέει: «άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;» Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου ακούγεται να απαντά: «Μπράβο. Αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ».

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε