Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ψηφιακές υπηρεσίες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου – Κόστισαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Νοσηλευόμενοι ασθενείς βλέπουν σε οθόνες που υπάρχουν επάνω από τα κρεβάτια τους όχι μόνο ταινίες, αλλά και πληροφορίες για τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, ενώ νοσηλευτές και γιατροί μπορούν από τις ίδιες οθόνες να βλέπουν τους φακέλους των ασθενών και επιπλέον, χάρη στην τεχνολογία παρακολούθησης έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν κινητά ιατρικά μηχανήματα, που βρίσκονται σε οποιονδήποτε χώρο του νοσοκομείου.

 Όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο. Πρόκειται για το “Παπαγεωργίου”, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο -όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Τεχνικής Διεύθυνσης του, Γρηγόρης Σοφιαλίδης- «ίσως να είναι και το μόνο δημόσιο νοσοκομείο σε όλη την Ελλάδα που διαθέτει αυτές τις πρωτοποριακές ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών και του προσωπικού».

“Σήμερα το “Παπαγεωργίου” με τους 250 αναμεταδότες (access points) που έχουν τοποθετηθεί σε όλο το νοσοκομείο, παρέχει τη δυνατότητα wi-fi σύνδεσης σε περίπου 80% της έκτασης των κτιρίων με άπειρες εφαρμογές. Επίσης, χάρη στα RFID -σημεία παρακολούθησης πάγιου εξοπλισμού- παρέχεται στο προσωπικό η δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου μηχανημάτων, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι γνωστό πού βρίσκεται ένα κινητό μηχάνημα π.χ. ένας καρδιογράφος. Με τις 165 οθόνες που έχουν τοποθετηθεί επάνω από κρεβάτια νοσηλείας οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τηλεόραση ή βίντεο κατ’ επιλογή, να ακούν μουσική και ραδιόφωνο και να αντλούν χρηστικές πληροφορίες. Ταυτόχρονα, οι οθόνες μπορούν να χρησιμοποιούνται από το εξουσιοδοτημένο προσωπικό για άντληση/καταχώρηση πληροφοριών στον ιατρικό φάκελο. Επιπλέον, έχουμε προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιών του νοσοκομείου με τη χρήση αρχικά 100 ασύρματων IP τηλεφώνων, που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό που -λόγω της φύσης της εργασίας του– πρέπει να μετακινείται σε διάφορους χώρους” αναφέρει ο κ. Σοφιαλίδης.

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται χάρη στο έργο “Ψηφιακές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας προς τους νοσηλευόμενους και το προσωπικό του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου”, το οποίο άρχισε στα τέλη του 2013 και η πιλοτική του εφαρμογή ολοκληρώθηκε το 2015.

“Επειδή οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο περνούν λίγες μόνο ώρες με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και τις υπόλοιπες ώρες δεν έχουν τι να κάνουν, είχαμε την ιδέα να βάλουμε στο νοσοκομείο wi-fi ώστε να συνδέονται με το Ίντερνετ και να περνάει ευχάριστα ο χρόνος τους. Απ΄ αυτή την ιδέα ξεκίνησε το έργο “Ψηφιακές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας προς τους νοσηλευόμενους και το προσωπικό του ΓΝΘ Παπαγεωργίου”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ με συνολικό προϋπολογισμό 1.197.751 ευρώ. Η σύμβαση υπογράφηκε το 2013, στα τέλη του 2014 ολοκληρώθηκε το φυσικό αντικείμενο του έργου και στα τέλη του 2015 η πιλοτική λειτουργία του” ανέφερε ο κ Σοφιαλίδης.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου και στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων του νοσοκομείου διοργανώνεται στις 15 Σεπτεμβρίου ενημερωτική ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Παπαγεωργίου από τις 09.00 έως τις 15.00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε