Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πέθανε ο Μαέστρος Θανάσης Τσιπινάκης

φωτό από patrastimes.gr
φωτό από patrastimes.gr

Μεγάλη απώλεια για την Πάτρα και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων…

«Έφυγε» τη νύχτα από την ζωή σε ηλικία 55 χρόνων ο μαέστρος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ιδρυτής της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων Θανάσης Τσιπινάκης μετά από σύντομη μάχη με την επάρατο.

Ο Θανάσης Τσιπινάκης όπως αναφέρει το patrastimes.gr τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο «Αττικό» Νοσοκομείο δίνοντας μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Κατέληξε σήμερα τα ξημερώματα.

φωτό από patrastimes

Ο Θανάσης Τσιπινάκης ήταν ένας πολύπλευρος σύγχρονος Πατρινός μουσικός και αρχιμουσικός. Σπούδασε βιολί στην τάξη του αείμνηστου Μιλτ. Παπανικολάου και αρμονία, αντίστιξη, ενοργάνωση στην τάξη του Δ. Μπαζού. Παράλληλα, σπούδασε κιθάρα και πήρε πτυχίο από την ταξη του Ανδρέα Μπαζού, ενώ παρακολούθησε Σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας με τον Α. Κοντογεωργίου και διεύθυνσης ορχ. (με τον Αλ. Μυράτ). Είναι ιδρυτικό μέλος (1987) του “Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου” (μουσικής κίνησης που λειτούργησε στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Πάτρας). Το 1981 ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσικού Ομίλου “Πατραϊκή Μαντολινατα” και “Μικτή Χορωδία” και το 1983, τη διεύθυνση της Χορωδίας Μυρτουντίων.

Το 1985 ίδρυσε την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και το 1992, την Ορχ. Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Αμαλιάδας. Ως διευθυντής μουσικών Συνόλων, έχει δώσει περισσότερες από 200 συναυλίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό (Βουλγαρία, Ισπανία,Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία). Έχει γράψει 2 μελέτες για το μαντολίνο και τις ορχ. νυκτών εγχόρδων (τις οποίες εξέδωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πατρέων).

Εργασίες του με θέμα τη μουσική του μαντολίνου στην Ελλάδα έχουν δημοσιευτεί σε ξένα Περιοδικά (το γερμανικό Zupfmusik, το ιαπωνικό Freets και το Classical Mandolin Society of America). Έχει μετάσχει σε πολλές διεθνείς Διοργανώσεις και το 1994 (μετά από πρόσκληση της “Federazione Mandolinistica Italiana”) μετέσχε στην κριτική Επιτροπή του 1ου διεθνούς Διαγωνισμού Μαντολίνου (Φερράρα).

Διαβάστε επίσης: Το δράμα του Ανδρέα Μπάρκουλη – Στο έλεος του Θεού ο ηθοποιός

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε