Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 26 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Πηνειός: Μια απέραντη χωματερή...

Πηνειός: Μια απέραντη χωματερή...
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 30.07.2010 | 17:17
Πρώτη δημοσίευση: 30.07.2010 | 17:05

Μελέτη του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδεικνύει ότι η μόλυνση είναι σχεδόν ανεπανόρθωτη στον Πηνειό...

Τυροκομεία, ελαιοτριβεία, βιομηχανίες, μικρές βιοτεχνίες, σφαγεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι μετέτρεψαν τον Πηνειό σε μια απέραντη «χωματερή». Οι συγκεντρώσεις νιτρικών και φωσφορικών που βρέθηκαν, υπερβαίνουν κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπτό όριο και σε συνδυασμό με τις μεγάλες συγκεντρώσεις κολοβακτηριοειδών, αποδεικνύουν ότι ο Πηνειός έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα.

Η μόνη ελπίδα σωτηρίας αποτελεί η σύσταση ενός μηχανισμού ελέγχου του Πηνειού, υπό την ευθύνη της νέας περιφερειακής αρχής, όπως διαπίστωσε στο πόρισμά της ,η υποεπιτροπή υδάτινων πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για το Περιβάλλον.

Το πόρισμα παρουσιάστηκε στη Λάρισα, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κώστα Καρτάλη. Ο ποταμός δέχεται τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας που αναπτύσσονται στη λεκάνη απορροής του . Συγκεκριμένα επιβαρύνεται από τις αρδευόμενες καλλιέργειες, τις κτηνοτροφικές μονάδες, τα φυτοφάρμακα, τα τυροκομεία, άλλες βιομηχανίες που ρίχνουν ανεπεξέργαστα τα λύματά τους στο ποτάμι, παράνομες αμμοληψίες.
   Διαδώστε αυτό το άρθρο