Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 10 Αθήνα Αναλυτικά

Πλήρωσε με τη ζωή της την εξοικείωση με τους ανθρώπους

Πλήρωσε με τη ζωή της την εξοικείωση με τους ανθρώπους
ΦΩΤΟ του Αρκτούρου
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.10.2012 | 17:54
Πρώτη δημοσίευση: 25.10.2012 | 17:53

Η Ζαΐρα, η ενήλικη θηλυκή αρκούδα που φώλιαζε κοντά στον οικισμό του Τσοτυλίου εδώ και δύο χρόνια, βρέθηκε πυροβολημένη μεταξύ των χωριών Φυτώκιο και Ανθοχώρι Κοζάνης, από την ομάδα άμεσης επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Καλλιστώ".

Η αρκούδα είχε ραδιοσημανθεί από την "Καλλιστώ" τόσο το 2011 όσο και το 2012 και παρακολουθούνταν συστηματικά καθώς, μαζί με τα μικρά της, πλησίαζε πολύ κοντά στον οικισμό για να τραφεί από τους κάδους σκουπιδιών.
Τελικά, βρέθηκε νεκρή και αν και σε προχωρημένη αποσύνθεση, εκτιμάται πως πυροβολήθηκε, αφού δε βρέθηκαν άλλα νεκρά ζώα στην περιοχή, γεγονός που θα συνηγορούσε στο ενδεχόμενο θανάτωσης της αρκούδας με τη χρήση δηλητηριασμένου δολώματος.

"Εκτιμούμε ότι πρόκειται για περιστατικό προληπτικής φόνευσης προκειμένου να προστατευθούν τα κοπάδια κτηνοτρόφων αν και η αρκούδα, το 2011 δεν είχε επιτεθεί σε κανένα ζώο ενώ το 2012, είχε φάει 2 πρόβατα αναφέρει ο Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης.
Όσο για τα δύο αρκουδάκια που γέννησε η αρκούδα το 2011, ο κύριος Μερτζάνης εξηγεί ότι κατασπαράχθηκαν από αρσενική αρκούδα και αγέλη τσοπανόσκυλων αντίστοιχα.

"Επίσης, έχουν χαθεί τα ίχνη από το αρκουδάκι που γέννησε φέτος το χειμώνα και μετακινήσαμε μαζί με την μητέρα του στο Γράμμο προκειμένου να μη προσεγγίζουν χωριά" προσθέτει.

Η "Καλλιστώ" έχει προτείνει την λήψη μέτρων πρόληψης τα οποία θα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη σύγκρουση ανθρώπου και αρκούδας και την υιοθέτηση ενός ενιαίου Πρωτοκόλλου αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών.

Διαβάστε ακόμα:

Επέστρεψε στο Τσοτύλι Κοζάνης η θηλυκή αρκούδα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook