Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Πύρινα μέτωπα στη Μεσσηνία – Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Λευκάδα και Κύθηρα

Σε ύφεση αρκετά από τα πύρινα μέτωπα που συνεχίζουν να καίνε δασικές εκτάσεις σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Μάχη με τις φλόγες από δεκάδες πυροσβέστες. Συνελήφθη βούλγαρος που ομολόγησε ότι έβαλε 16 φωτιές!

Δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, 14:25 και 14:35, στις περιοχές Καρνάση και Δεσύλλα του Δήμου Ανδανίας στην βόρεια Μεσσηνία, ενώ υπάρχει ακόμα ένα πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε το πρωί στην περιοχή Βρύσες στην Κυπαρισσία.

Η φωτιά στην Περιοχή Δεσύλλα τέθηκε υπο μερικό έλεγχο ενώ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής από όλο το νομό και πολίτες δίνουν μάχη να θέσουν τις πυρκαγιές υπό  πλήρη έλεγχο.

Εν τω μεταξύ ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στα μεγάλα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη και κατακαίουν δάση σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Θεσπρωτία. Λίγο πριν τις 11:00 οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιοσίσουν την φωτιά και έτσι οι περισσότερες εστίες είναι σε ύφεση.

Στη Ζάκυνθο, δύο είναι οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν από το απόγευμα της Τρίτης. Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 18:15 στην περιοχή Νταμάρια Λιθακιάς και η δεύτερη 35 λεπτά αργότερα στο Καταστάρι. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα ενώ λίγο μετά τις 18.00 η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι οι φωτιές τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο.

Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά στη Λευκάδα,
η οποία ξεκίνησε από το νεκροταφείο Καρυάς και εξαπλώνεται προς την Εγκλουβή και τον Αγιο Ηλία. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν τα 5 μποφόρ.

Υπό μερικό έλεγχο είναι και η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά. Η φωτιά είχε  δύο μέτωπα, στις περιοχές Σιμοτάτα και Βλαχάτα. Η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση με πουρνάρια, σχοίνα και χαμηλή βλάστηση, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Ευτυχώς οι πυροσβέστες κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τον εθνικό δρυμό του Αίνου.
 
Επίσης, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 17.30 η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην δασική περιοχή Παλαμπάς του νομού Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Νέες φωτιές ξέσπασαν τη νύχτα και σε πευκόφυτη περιοχή στην Ελαία Αρκαδίας, καθώς και στην  Κυπαρισσία. Στην περιοχή της Κυπαρισσίας η φωτία ακόμη βρίσκεται εκτός ελέγχου ενώ στην περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 6.30 το απόγευμα κοντά στο χωριό Ζηλευτό, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει λόγο για εμπρησμό αφού στην ίδια περιοχή τα δύο προηγούμενα 24ωρα έγιναν τρεις απόπειρες αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να σβήσουν κάθε φορά την φωτιά κατά την εκδήλωση της. Η σημερινή φωτιά ξεκίνησε σε παρακείμενο σημείο του δρόμου Λαμίας – Καρπενησίου και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις -βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους- κατευθυνόμενη σε κοντινή δασική περιοχή.

Ένας βούλγαρος συνελήφθη τα ξημερώματα στην Καλαμάτα ως ύποπτος εμπρησμού για την φωτιά που ξέσπασε προχθες στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος φαίνεται να ομολόγησε ότι ευθύνεται και για άλλες 16 πυρκαγιές!

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε