Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 38 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ρέθυμνο: Τυρί για ρεκόρ Γκίνες - Το βάρος του αγγίζει τα 1.100 κιλά!

Ρέθυμνο: Τυρί για ρεκόρ Γκίνες - Το βάρος του αγγίζει τα 1.100 κιλά!
ΦΩΤΟ από flashnews.gr
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 21.03.2011 | 13:15
Πρώτη δημοσίευση: 21.03.2011 | 10:10

To τυρί βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ωρίμανσης...

Επτά τόνοι γάλα, τρεις ώρες τυροκόμηση και μια καλή μεγάλη παρέα, που γλέντησε μέχρι πρωίας, δείχνουν πως η συνεργασία και η αποφασιστικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά όλων όσοι οργανώνουν τη Γιορτή Βοσκού και Τυριού που πραγματοποιείται, κάθε Ιούλιο, τα τελευταία 4 χρόνια, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών Μυλοποτάμου.

Στο πλαίσιο αυτό, από χθες μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα, παρασκευάστηκε ένα τυρί τύπου Γραβιέρα, το οποίο θα αποτελέσει την αφορμή η περιοχή και οι κτηνοτρόφοι της να μπουν στο Βιβλίο Γκίνες. Πρόκειται για ένα κεφάλι τυρί πάνω από έναν τόνο, για το οποίο χρειάστηκαν 7 τόνοι πρόβειο γάλα, τρεις ώρες τυροκόμησης και μια μάζωξη ορεσίβιων κρητικών, στο τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου, που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών, Γιάννης Παρασύρης, η τυροκόμηση έγινε με επιτυχία, το γάλα προσφέρθηκε εξ ολοκλήρου από βοσκούς των Ζωνιανών και η Γραβιέρα, που ζυγίζει σήμερα 1,130 κιλά, μεταφέρθηκε από το Πέραμα στα Ζωνιανά, όπου τοποθετήθηκε σε θάλαμο για να ωριμάσει επί 4 μήνες.

Στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η γιορτή Βοσκού και Τυριού, η Γραβιέρα θα ζυγιστεί δημόσια, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, εκπροσώπου του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), συμβολαιογράφου και κόσμου, και τα κιλά που θα δείξει η ζυγαριά θα σημειωθούν στο φάκελο, που θα αποσταλεί στα Ρεκόρ Γκίνες ως η Ρεθεμνιώτικη συμμετοχή.




   Διαδώστε αυτό το άρθρο