Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ρόδος: Σοβαρά προβλήματα από την αποχή των ξεναγών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η αποχή συνεχίζεται για πέμπτη εβδομάδα, με τους ξεναγούς του νησιού να αντιδρούν στην υπογραφή νέων συμβάσεων με τους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι ζητούν μείωση των ποσοστών των αποδοχών τους.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει σημιουργήσει προβλήματα στα τουριστικά προγράμματα των επιβατών κρουαζιεροπλοίων.

Η εταιρεία Louis Hellenic Cruises ανακοίνωσε σήμερα ότι αν οι κινητοποιήσεις των ξεναγών συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, τα δύο κρουαζιερόπλοια της Louis Cristal και Orient Queen δεν θα προσεγγίζουν, από την επόμενη Τετάρτη 18 Απριλίου, το λιμάνι της Ρόδου.

Το μέτρο θα είναι προσωρινό και η Louis Hellenic Cruises θα αξιολογήσει στη συνέχεια αν θα επανεντάξει τη Ρόδο στα δρομολόγιά της.
Αντί στη Ρόδο, οι επιβάτες θα προωθούνται στο λιμάνι του Μαρμαρά, στη νοτιοδυτική Τουρκία.
Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία επισημαίνει ότι οι ζημές της από τις ακυρώσεις των εκδρομών και τις αποζημιώσεις των επιβατών φτάνουν, έως σήμερα, τις 500.000 ευρώ.

Τα δύο κρουαζιερόπλοια της εταιρείας προσεγγίζουν τη Ρόδο μία φορά την εβδομάδα, με περίπου 2.000 επιβάτες συνολικά.
Η ζημιά από τη μη προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων στην τοπική οικονομία της Ρόδου είναι σημαντική, αφού -σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται τουριστικοί πράκτορες- ο κάθε τουρίστας που κατεβαίνει στο νησί αφήνει περίπου 50 με 100 ευρώ.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, Κατερίνα Γκώγκου, οι εργαζόμενοι απέχουν από τα καθήκοντά τους, καθώς η τοπική Ένωση Πρακτόρων, επικαλούμενη στοιχεία για μείωση της τουριστικής κίνησης φέτος, τους ζητά να υπογράψουν νέα σύμβαση με οριζόντιες μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 16% και 22%.

Η κυρία Γκώγκου υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι κρατήσεις από τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία της Ευρώπης έχουν γίνει από τις αρχές του χρόνου και ότι γνωρίζουν πολύ καλά τα ποσοστά αμοιβής και των πρακτόρων και των ξεναγών.

Διαβάστε ακόμα:
Ρόδος: Στη Βουλή οι καταγγελίες για το νοσοκομείο του νησιού

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε