Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Μόρια – Δακρυγόνα, φωτιές και επίθεση στον Γιάννη Μουζάλα

φωτό twitter @lifeguardhellas
φωτό twitter @lifeguardhellas

– Μεγάλη ένταση στο κέντρο κράτησης στη Μόρια
– Πρόσφυγες εξεγέρθησαν διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες και τις απελάσεις στην Τουρκία
– Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο προχώρησαν σε χρήση χημικών
– Οδοφράγματα, φωτιές και τραυματισμοί
– Νωρίτερα μετανάστες πέταξαν μπουκάλια με νερό στον Γιάννη Μουζάλα

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν την Τρίτη στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εξέγερση ξεκίνησε το απόγευμα από ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που είναι κρατούμενοι στο Κέντρο προκειμένου να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες κράτησης.

Επεισόδιο με Μουζάλα

Συγκεκριμένα η ένταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα από τον χώρο όπου ζουν περίπου 100 ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες. Αμέσως μετά την επίσκεψη εκεί του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του Ολλανδού ομολόγου του Κλας Ντάϊκοφ. Εκεί ο κ. Μουζάλας εξήγησε στα παιδιά τη δυνατότητα φιλοξενίας τους σε δομές ανηλίκων οι οποίες δημιουργούνται στην Ελλάδα.

Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις και μετά την αποχώρηση των δύο υπουργών οι νεαροί πρόσφυγες άρχισαν να σπάνε τα παράθυρα και να βάζουν φωτιές σε κουβέρτες και σε κάδους απορριμμάτων. Τότε ο κ. Μουζάλας επέστρεψε προκειμένου να συζητήσει με τους νεαρούς και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δέχθηκε επίθεση από τους νεαρούς με πέτρες και νερό από λάστιχο που βρήκαν στον περιβάλλοντα χώρο της δομής.

Από την επίθεση δεν σημειώθηκε τραυματισμός καθώς ο Γιάννης Μουζάλας αλλά και ο Ολλανδός υπουργός φυγαδεύτηκαν από τους αστυνομικούς.

Όπως αναφέρουν ωστόσο άλλες πληροφορίες αλλά και το RT αφορμή για την εξέγερση ήταν ο τραυματισμός ενός ανηλίκου πρόσφυγα από αστυνομικούς.

Στη συνέχεια οι ανήλικοι που κρατούνται σε ειδική πτέρυγα έσπασαν την κλειδαριά και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους κρατούμενους πρόσφυγες.

Χημικά και τραυματισμοί

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο σημείο και έκαναν χρήση κρότου λάμψης αλλά και χημικών.

Η κατάσταση ξέφυγε, στο hot spot άναψαν φωτιές και οι πρόσφυγες έστησαν οδοφράγματα με κάδους και πέταξαν αντικείμενα στις διμοιρίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιοι πρόσφυγες έχουν τραυματιστεί ελαφρά.

Κάποια στιγμή μάλιστα το όλο θέμα πήρε διαστάσεις με την Αστυνομία να αποχωρεί από το σύνολο των εγκαταστάσεων και το σύνολο των χώρων να περνά στα χέρια των εξεγερμένων μεταναστών και προσφύγων που ζουν υπό περιορισμό περιμένοντας να εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τις οποίες έχουν υποβάλει.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 10 τραυματισμούς που αντιμετωπίσθηκαν στο σύνολο τους στο ιατρείο του Κέντρου ενώ ένας μόνο τραυματίας μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μερική ως τα τώρα αποκατάσταση της τάξης σε μεγάλο μέρος του Κέντρου με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Έξω από το Κέντρο υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ έχουν απομακρυνθεί από το χώρο και μέλη ΜΚΟ για την αποφυγή επεισοδίων.

Στο κέντρο κρατούνται πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ALPHA TV

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε