Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Στερεύουν τα καύσιμα και στη Θεσσαλονίκη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σημαντικά είναι ήδη τα προβλήματα στην αγορά της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας, με το νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν σήμερα οι τελωνειακοί.

Τελωνειακοί ανέφεραν ότι η σημερινή 24ωρη απεργία τους είναι η αρχή του νέου γύρου που προγραμματίζουν, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός αφορά σε νέα 24ωρη κινητοποίηση αύριο και 48ωρη τις δύο επόμενες ημέρες που ακολουθούν, Τετάρτη και Πέμπτη.

Ειδικότερα πάντως, η αγορά καυσίμων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας, ήδη «βογκάει».
Υπενθυμίζεται ότι απουσία τελωνειακών, δεν επιτρέπει τον εκτελωνισμό καυσίμων, ούτε από διυλιστήρια, ούτε από τις αποθήκες εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Έτσι, μπορεί η διανομή πετρελαίου θέρμανσης να ξεκίνησε τυπικά το Σάββατο, ωστόσο οι πρατηριούχοι και διανομείς στη Β. Ελλάδα «δεν έχουν ούτε μια σταγόνα να διανείμουν και σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει ούτε πετρέλαιο κίνησης και στη συνέχεια, ούτε και βενζίνη για τα I.X αυτοκίνητα», τόνισε ο πρόεδρος Βενζινοπωλών «Μέγας Αλέξανδρος», Θέμης Κιουρτζής.

Πάντως, για την εξυπηρέτηση άμεσων αναγκών, όπως μεταξύ άλλων, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα νοσοκομεία, προς το παρόν οι πρατηριούχοι διανέμουν μεν, αλλά με το σταγονόμετρο, λίγα λίτρα πετρελαίου κίνησης. «Αυτό αποτελεί προσωρινή λύση και σε καμία περίπτωση τα αποθέματα που υπάρχουν δεν θα καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργήσουν ενδεχόμενες κινητοποιήσεις τελωνειακών μέχρι το τέλος της εβδομάδας», είπε ο κύριος Κιουρτζής.

«Τυχεροί είναι όσοι καταναλωτές προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης τέλος Απριλίου, επιδιώκοντας έτσι να προλάβουν την ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, πηγές αναφέρουν ότι η ζητούμενη ποσότητα πετρελαιοειδών και καυσίμων από το έκτο τελωνείο Θεσσαλονίκης είναι σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με άλλα χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει τον σημαντικό περιορισμό της ζήτησης από τους καταναλωτές, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, χαρακτήρισε «ταφόπλακα» την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, βάσει της οποίας όλες οι επιχειρήσεις, ατομικές και εταιρικές (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ, Α.Ε.), θα χρησιμοποιούν στο εξής πετρέλαιο κίνησης αντί για θέρμανσης.

Με αυτήν την απόφαση, οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώνουν, με σημερινή τιμή 1,45 ευρώ/λίτρο για την προμήθεια του πετρελαίου κίνησης, αντί για 0,9 ευρώ/ λίτρο που πωλείται σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ζορπίδης, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο να αποσύρει την σχετική απόφαση που εξέδωσε και να ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί όλα τα μέλη της στη συγκέντρωση της Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας ότι με την απόφαση αυτή οι Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οδηγούνται στο «κλείσιμο, πριν τους κλείσουν».

Διαβάστε ακόμα:

Χωρίς αμόλυβδη το 80% των πρατηρίων στην Κρήτη

Ηλεία: Στερεύουν οι αντλίες στα βενζινάδικα – Τελειώνει η αμόλυβδη!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε