Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Στη φυλακή πατέρας και γιος για το φονικό στα Ανώγεια – Τι είπαν στον Ανακριτή

Στη φυλακή πατέρας και γιος για το φονικό στα Ανώγεια – Τι είπαν στον Ανακριτή

– Προφυλακίστηκαν πατέρας και γιος για τη δολοφονία του Μανώλη Στρατάκη
– Πήρε όλη την ευθύνη για το έγκλημα στα Ανώγεια ο 21χρονος
– Οι δύο άνδρες ισχυρίστηκαν ότι δέχτηκαν πρώτοι πυροβολισμούς από το θύμα
– “Ήμουν σε άμυνα” είπε ο 21χρονος
– Συγκλονίζει η μάνα του θύματος

Ανατροπή σημειώθηκε στην υπόθεση του εγκλήματος στον ορεινό Μυλοπόταμο, στα Ανώγεια, την περασμένη Κυριακή, καθώς ο γιός του 54χρονου ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη για τον φόνο του 23χρονου ξαδέλφου του, Μανώλη Στρατάκη.

Πατέρας και γιός, μετά την απολογία τους, κατά την οποία 21χρονος ομολόγησε ότι από το δικό του όπλο βρήκε τον θάνατο ο νεαρός κτηνοτρόφος οδηγήθηκαν στην φυλακή.

Σε βάρος των δύο ανδρών ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία, ενώ στην αστυνομία έχουν παραδοθεί και δύο όπλα, τα οποία χρησιμοποίησαν πατέρας και γιος, ένα πιστόλι 9 χιλιοστών και ένα οπλοπολυβόλο τύπου Καλάσνικοφ.

Πήρε την ευθύνη ο γιος

Πατέρας και γιος οδηγήθηκαν σήμερα στις 11 το πρωί ενώπιον του Ανακριτή και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, την ευθύνη για το τραγικό περιστατικό πήρε ο 21χρονος ενώ και οι δύο εμμένουν στους αρχικούς τους ισχυρισμούς ότι δηλαδή εκείνοι δέχθηκαν πρώτοι πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κοκοσάλη, συνήγορο υπεράσπισης του 21χρονου, ο νεαρός ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε άμυνα και ότι δέχθηκε μία ισχυρότατη ένοπλη επίθεση με ανθρωποκτόνο δόλο.

Αμέσως μετά την απολογία των δύο ανδρών, ο συνήγορος του Διονύσης Βέρας μιλώντας στους δημοσιογράφους επισήμανε ότι η υπεράσπιση προσεγγίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα την υπόθεση και τόνισε ότι περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το αιματηρό επεισόδιο, θα δοθούν όταν οι δικηγόροι θα έχουν την πλήρη εποπτεία της δικογραφίας και βαθιά γνώση των ευρημάτων από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΕΛ.ΑΣ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βέρας επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Εμείς ανοίξαμε τα χαρτιά μας και έχουμε παραδώσει όλα τα στοιχεία εκείνα που υπόκεινται στη δική μας σφαίρα ευθύνης, γι’ αυτό και από το βήμα αυτό καλώ την άλλη πλευρά, να παραδώσει το 48άρι πιστόλι, το οποίος ούτως ή άλλως έχει ήδη παραδεχθεί ότι χρησιμοποίησε. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί σημαντικά και η αστυνομική έρευνα».

Ακόμη, ο κ. Βέρας σημείωσε ότι η πλευρά των κατηγορουμένων έχει υποβάλει αίτημα για την εξέταση του αυτοκινήτου πατέρα και γιου προκειμένου να διαπιστωθεί – όπως είπε – το βάσιμο των ισχυρισμών τους.

“Ήμουν σε άμυνα” ισχυρίζεται ο 21χρονος

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της απολογίας ο 21χρονος νεαρός ανέλαβε την ευθύνη για το αιματηρό περιστατικό ενώ ο κ. Βέρας μιλώντας στους δημοσιογράφους επισήμανε ότι οι δύο πελάτες τους βρέθηκαν σε άμυνα και αναγκάστηκαν να ανταποδώσουν τους πυροβολισμούς δεδομένου ότι δέχθηκαν καταιγισμό πυρών. Πιο συγκεκριμένα υπογράμμισε:

«Αυτό που ισχυριζόμαστε εμείς είναι ότι ο 21χρονος βρέθηκε σε θέση άμυνας, και αναγκάστηκε να πυροβολήσει. Δέχθηκε καταιγισμό πυρών από την πλευρά της οικογένειας του θύματος. Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Υπάρχουν ευρήματα που θα αξιολογηθούν και εργαστηριακά. Ισχυριζόμαστε λοιπόν, ότι οι δύο άνδρες βρέθηκαν σε θέση πρόδηλης άμυνας. Ήταν εποχούμενοι με κατεύθυνση προς το χωριό. Περνώντας από το συγκεκριμένο σημείο η άλλη πλευρά τους ακινητοποίησε, δέχθηκαν καταιγισμό πυρών και αναγκάστηκαν να κατέβουν από το αυτοκίνητο. Ύστερα έγινε δυστυχώς αυτό που έγινε. Προκύπτουν επίσης στοιχεία και από κάποια τηλεφωνήματα τα οποία ωστόσο θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε σε δεύτερη φάση».

«Να παρέμβουν οι πνευματικοί ταγοί των Ανωγείων»

Μεταξύ άλλων ο κ. Βέρας εξέφρασε τη θλίψη του για το αιματηρό επεισόδιο τονίζοντας πιο συγκεκριμένα «θλίβομαι ιδιαίτερα γιατί συνέβη σε μια περιοχή που παράγει πολιτισμό» ενώ εξέφρασε την ελπίδα να κινητοποιηθούν οι πνευματικοί ταγοί των Ανωγείων ώστε το κλίμα στο χωριό να αποκατασταθεί ψυχολογικά, ηθικά και κοινωνικά.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Οι δύο άνδρες είχαν περάσει ο πρωί με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, το κατώφλι του ανακριτή.

Ο 54χρονος και ο 21χρονος γιος του απολογήθηκαν για το αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων και στοίχισε τη ζωή του 23χρονου Μανόλη Στρατάκη.

Τα αστυνομικά μέτρα περιμετρικά τόσο στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνου όσο και στο Δικαστικό Μέγαρο ήταν δρακόντεια υπό το φόβο επεισοδίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου βρέθηκαν και συγγενείς του θύματος οι οποίοι απαιτούν να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι δύο άντρες μετά την παράδοσή τους στις αστυνομικές αρχές είχαν οδηγηθεί στον εισαγγελέα όπου τους άσκησε ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από κοινού, απόπειρα ανθρωποκτονία κατά συρροή από κοινού, παράνομη οπλοφορία, παράνομη οπλοχρησία.

Πιο ήρεμη η κατάσταση στο χωριό

Η κατάσταση που επικρατεί στο χωριό είναι σαφώς πιο ήρεμη, όμως το κλίμα παραμένει βαρύ. Τα μέλη της οικογένειας των δύο κατηγορουμένων έχουν αποχωρήσει από την εστία τους και διαμένουν σε άγνωστη τοποθεσία, ενώ αρκετοί επισημαίνουν ότι εξ αρχής πίστευαν ότι ο 54χρονος θα αναλάμβανε την ευθύνη του εγκλήματος, θέλοντας να διαφυλάξει το γιο του και ξάδελφο του θύματος.

Την τελική απόφαση για το ποιος ευθύνεται για τη μοιραία βολή θα δώσει, όσο αυτό είναι εφικτό, η σήμανση και τα εργαστήρια της, δεδομένου ότι το βλήμα που αφαίρεσε τη ζωή του 23χρονου δεν έχει εντοπισθεί, δεδομένου ότι το τραύμα που προκάλεσε ήταν διαμπερές.

Αίτημα της πλειονότητας των κατοίκων των Ανωγείων, αλλά και των δικηγόρων των δύο οικογενειών, είναι να επικρατήσει η λογική και οι συνθήκες εκείνες που θα βοηθήσουν στην ειρήνευση, γιατί στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρξουν πράξεις αντεκδίκησης.

 

Η ΕΛΑΣ, με διακριτική παρουσία επιμελείται της όλης υπόθεσης, κυρίως στα Ανώγεια, ώστε να υπάρχει η τάξη στην περιοχή, ενώ οι κάτοικοι παραμένουν παγωμένοι από το τραγικό συμβάν που κλονίζει τον Μυλοπόταμο, φέρνοντας στη μνήμη τους ιστορίες που ταλαιπώρησαν την τοπική κοινωνία δεκαετίες πριν.

Συγκλονίζει η μάνα του Μανώλη Στρατάκη

Ξεσπά η μητέρα του 23χρονου Μανώλη Στρατάκη στην κάμερα της εκπομπής Tatiana live, για το φονικό που έχει συγκλονίσει όχι μόνο τα Ανώγεια αλλά και ολόκληρη την Κρήτη. Όπως χαρακτηριστικά είπε στην εκπομπή: «Ο γιος του το έκανε και είναι ντροπή του. Καταλαβαίνετε πρώτα ξαδέρφια! Μαζί πυροβολήσανε και τώρα τον καλύπτει. Αλλά από τέτοια κτήνη τι περιμένεις;” Η μητέρα του αδικοχαμένου νεαρού υποστηρίζει ότι πατέρας και γιος πυροβόλησαν το παιδί της και στη συνέχεια προσπάθησαν να σκεπάσουν το έγκλημα που διέπραξαν: ”Ναι και οι δύο πυροβολούσαν. Μας απειλούσαν και δεν μας ήθελαν. Τα τελευταία δύο χρόνια πήγανε προς τα παιδιά μου, κάνανε τη δουλειά τους και ζηλεύανε, για αυτό μου το πήρανε. Παναγία μου κοντά. Η ζήλεια σκοτώνει, η ζήλια σκοτώνει. Δεν πειράζει, να το πληρώσει στη φυλακή. Ναι. Αλλά μαζί με το γιο του. Γιατί πυροβόλησε ο γιός του μαζί με τον γιό του πυροβολούσαν. Με το τουφέκι, το καλάσνικοφ. Η αντρεία τους φάνηκε. Και η ανθρωπιά τους”.

Σε άθλια ψυχολογική κατάσταση η μητέρα του 23χρονου καταλήγει: ”Ότι θέλω στα βάθη που βάλανε το γιο μου να πάνε και οι δύο και πιο βαθιά ακόμα. Και να ακουστεί στην τηλεόραση. Και μακάρι να είμαι η τελευταία μάνα. Γιατί το παιδί μου έφυγε άδικα.

Πηγή: ekriti, cretapost, Tatiana Live, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε