Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Θέλουν να διπλαστιάσουν το δάσος του Σέιχ Σου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος “Θεσσαλονίκη 2012” που παρουσίασε η Υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και έχει «ορίζοντα» δεκαπενταετίας.

Όπως τόνισε η υπουργός, οι περιαστικοί ορεινοί όγκοι στην Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν ισχυρές οικιστικές και άλλες πιέσεις, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμισή τους. «Για το Σέιχ-Σου, το περιαστικό δάσος της πόλης της Θεσσαλονίκης, έχουν τεθεί σειρά στόχων και θα επιδιωχθεί ο διπλασιασμός του», ανέφερε.
«Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, που θα προωθηθεί για θεσμοθέτηση στις αρχές του 2011, καθώς και το Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, “Θεσσαλονίκη 2012”, που δηλώνει τις βασικές μας προθέσεις και προβλέψεις, ελπίζουμε να συμβάλουν με ποικίλους τρόπους στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος και στο να αποκτήσει η πόλη σύγχρονη ανταγωνιστική ταυτότητα», πρόσθεσε η κ. Μπιρμπίλη.

Στην πρώτη δέσμη μέτρων για την υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνονται αναπλάσεις πλατειών – όπως η Αγία Σοφίας – η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, με την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής και τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου και η προετοιμασία για την μετατροπή της οδού Τσιμισκή σε οδό ήπιας κυκλοφορίας.
 Ήδη, σε φάση δημοπράτησης βρίσκονται τρία έργα προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα, ο δεύτερος βραχίονας του κεντρικού αποχετευτικού, η επέκταση της επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα και η διευθέτηση της περιφερειακής τάφρου Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσε η επεξεργασία του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, θα ακολουθήσει διαβούλευση και θα επιδιωχθεί η θεσμοθέτησή του ως τον Ιούνιο του 2011.

Το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ στοχεύει σε 5 πολεοδομικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που είναι:
– Ο ανασχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου της πόλης,
– Η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πολιτισμού και πρασίνου στο χώρο της Δ.Ε.Θ.,
– Ο σχεδιασμός της νέας περιοχής υποδοχής της Δ.Ε.Θ. και της ευρύτερης περιοχής,
– Η απόδοση στην πόλη ζωτικών χώρων των στρατοπέδων, και
– Ηχωροθέτηση και σχεδιασμός της Ζώνης Καινοτομίας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε