Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Άθλιες συνθήκες για τους πρόσφυγες καταγγέλλει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Να κλείσουν τα κέντρα φιλοξενίας, να μετακινηθούν οι πρόσφυγες στον αστικό ιστό και να ενσωματωθούν στην κοινωνία της πόλης, ζητούν με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης μετά την επίσκεψή τους σε χώρο φιλοξενίας στα Διαβατά.

Όπως καταγγέλουν, οι πρόσφυγες διαμένουν σε σκηνές, κάτω από ένα υπόστεγο, μέσα στο σκοτάδι, χωρίς καμία πρόβλεψη για θέρμανση, υπάρχουν μεν αρκετές χημικές τουαλέτες αλλά το ζεστό νερό στις ντουζιέρες είναι μόνο για κανα δυό ώρες την ημέρα.

Στο δε ιατρείο, το οποίο λειτουργεί ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός, τους διαβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν ιατροφαρμακευτικά όλους τους χρόνιους ασθενείς, που είναι μόνο 10 μέσα στο στρατόπεδο, όπου ζουν περίπου 1.000 πρόσφυγες.

“Για εμάς, ειδικά μετά την επίσκεψή μας στη Softex στα Διαβατά, τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα: Οι χώροι φιλοξενίας των προσφύγων μόνον κατ’ ευφημισμό είναι τέτοιοι. Είναι χώροι φυλασσόμενοι από στρατό και αστυνομία, με περιορισμένη και ελεγχόμενη πρόσβαση και ουσιαστικά συνιστούν ένα ιδιότυπο γκέτο, όπου οι πρόσφυγες ζουν απομονωμένοι χωρίς πρακτικά καμία ελεύθερη επαφή με τον έξω κόσμο. Η διαβίωση στους χώρους αυτούς συνιστά συνθήκη εγκλεισμού και ο πολύμηνος, μακρόχρονος και αόριστος εγκλεισμός στους χώρους αυτούς, είναι μία νοσογόνος συνθήκη, που επάγει αρρώστια, ψυχική και σωματική” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα μέλη του ΚΙΑ ζητούν, επίσης, “ο πακτωλός των πόρων που εκχωρείται σε ΜΚΟ με αμφίβολα και προσωρινά αποτελέσματα, να κατευθυνθεί σε δημόσιες δομές και να ενισχυθούν το υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε