Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Έδωσαν τα σπίτια τους σε 25 οικογένειες προσφύγων – Εικόνες από τη νέα τους ζωή (Φωτό)!

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ελάχιστα αγγλικά, πολύ google translate και με τα μάτια συνεννοούνται οι ιδιοκτήτες σπιτιών που φιλοξενούν πρόσφυγες…

προσφέροντάς τους μία αξιοπρεπή διαβίωση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασής τους. Περίπου 25 οικογένειες προσφύγων φιλοξενούνται σε διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιεί εδώ και δύο μήνες η ΜΚΟ SolidarityNow. Ένα απ’ αυτά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και έχει παραχωρηθεί από τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Ελευθεριάδη σε μία τριμελή οικογένεια Σύρων, που περιμένει ένα ακόμα παιδί. Μάλιστα, η 25χρονη μητέρα, που είναι τεσσάρων μηνών έγκυος, εξουθενωμένη από τις άθλιες συνθήκες ζωής στον καταυλισμό της Ειδομένης, είχε πάει στο νοσοκομείο για να κάνει έκτρωση, όπου την εντόπισαν μέλη ΜΚΟ και την παρέπεμψαν στην οργάνωση. “Δεν ήθελα να γεννήσω το δεύτερο παιδί μου μέσα στις λάσπες” είπε χαρακτηριστικά η νεαρή Άλα, κρατώντας στην αγκαλιά της τον δίχρονο Χάντι, που αν και το όνομά του, όπως συμπλήρωσε χαριτολογώντας, σημαίνει “ήσυχος”, είναι ακριβώς το αντίθετο!

ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ζώντας πλέον στο διαμέρισμα, η Άλα και ο 30χρονος σύζυγός της Σαχούντ, μπορούν, όπως λένε, να κάνουν μπάνιο χωρίς να κλείσουν …ραντεβού, να μαγειρεύουν και να μην κινδυνεύει το παιδί τους και η υγεία τους. Ως ενταγμένοι στο πρόγραμμα φιλοξενίας του SolidarityNow, λαμβάνουν κουπόνια για να ψωνίζουν στο γειτονικό σούπερ- μάρκετ, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες διατροφής τους. “Με έχουν προσκαλέσει πολλές φορές για γεύμα, ενώ όταν πρωτοήρθαν στο διαμέρισμα δεν ζήτησαν τίποτα, παρά ένα ξυράφι κι ένα ψαλίδι για να κόψει τα γένια και τα μαλλιά του Σαχούντ” λέει ο κ.Ελευθεριάδης, συμπληρώνοντας ότι αισθάνθηκε “υποχρέωση να φιλοξενήσει πρόσφυγες” με βάση και την ιστορία των παππούδων του.

Μαγειρεύοντας ρεβίθια για να φτιάξει χούμους, η Άλα τονίζει πως θέλει να συνεχίσει τις σπουδές της ως δασκάλα παιδιών με αναπηρία, να βρει δουλειά και να γεννήσει στο Βέλγιο ή στη Γερμανία. Δάσκαλος είναι και ο Σαχούντ, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει με την οικογένειά του από τη Συρία και λόγω των θρησκευτικών διενέξεων, αφού αυτός είναι Σουνίτης και η γυναίκα του ανήκει στο δόγμα των Σιιτών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε