Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Εγκαταστάθηκε σε λύκειο το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα με εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Φωτοβολταϊκό σύστημα που επιτρέπει την εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας, εγκαταστάθηκε στο 18ο λύκειο Θεσσαλονίκης “Εμμανουήλ Κριαράς” από τον κεντρικό δήμο και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Πρόκειται για το πρώτο αντίστοιχο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα, ισχύος 10kWp, το οποίο θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της δημοτικής δομής “Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους”.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Greenpeace καλούν την κυβέρνηση να εκδώσει άμεσα την σχετική υπουργική απόφαση, καθώς για την λειτουργία του συστήματος απαιτείται η υπογραφή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

“Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι. Όμως, περιμένουμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, που είναι και το τελευταίο βήμα για τη λειτουργία του συστήματος, ώστε να μην χάσουμε τη θερινή περίοδο” δήλωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.

Πρόσθεσε επίσης, πως “το σημαντικό με την εικονική αυτοπαραγωγή, είναι ότι μπορούμε τα χρήματα που εξοικονομούμε από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο να τα διαθέτουμε για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας στη συγκεκριμένη περίπτωση, μελλοντικά και άλλων κοινωνικών δομών, αλλά και για την ανάπτυξη και άλλων συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”.

Ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, επισήμανε από την πλευρά του, ότι “το όραμά μας είναι ένα δίκτυο εκατοντάδων πόλεων στην Ελλάδα, που θα αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να παράγει πόρους που θα κατευθύνονται σε νέες κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις και θα δίνει ανάσα στα ταμεία των δήμων”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε