Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Νωρίτερα εκδήλωση πραγματοποίησε και ο δήμος της πόλης, με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, εκπρόσωποι κομμάτων, ποντιακών σωματείων και οργανώσεων, κ.α.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα μνήμης χιλιάδων νεκρών και των προσφύγων, μια ημέρα θρήνου, αλλά και μια ημέρα διεκδίκησης» ανέφερε ο προσκεκλημένος κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ομογενής βουλευτής του New Hampshire των ΗΠΑ, Τομ Κατσαντώνης.

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των 353.000 νεκρών μας, θυμάτων της γενοκτονικής μανίας των Νεοτούρκων και ζητούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας» τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης.

Ο κ. Παρχαρίδης σχολίασε, μεταξύ άλλων, ως «ανεξήγητη» την «απροθυμία» του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη «να παράσχει συνδρομή στην διοργάνωση της εκδήλωσης» και ευχαρίστησε άλλους δημάρχους που το έπραξαν. Από τους διοργανωτές σχολιάστηκε αρνητικά και η πρόθεση επιβολής προστίμου από τις δημοτικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης για τη χρήση της πλατείας.

Στην εκδήλωση διαβάστηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα και των πολιτικών αρχηγών Α. Σαμαρά, Α. Τσίπρα, Ε. Βενιζέλου, Π. Καμένου και Α. Παπαρήγα.

Οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή και εναπόθεσαν λουλούδια στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη το τουρκικό προξενείο.

Νωρίτερα εκδήλωση πραγματοποίησε ο δήμος της πόλης, με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι «ο ξεριζωμός του ποντιακού λαού και οι ακρότητες και σφαγές των Νεοτούρκων που τον συνόδευσαν δικαιώνουν το χαρακτηρισμό της γενοκτονίας» και πρότεινε να δημιουργηθεί στο ΑΠΘ ή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έδρα για την έρευνα των Γενοκτονιών κατά το πρότυπο αντίστοιχης του Yale, «ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πώς τέτοια εγκλήματα συμβαίνουν και πώς στο μέλλον μπορούν να αποφευχθούν».

Κατήγγειλε επίσης, ως «διασπαστική» την απόφαση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος να διοργανώσει ξεχωριστή εκδήλωση στον ίδιο χώρο, παρά την «απόφαση του δημοτικού συμβουλίου» σε συμφωνία και με την Μητρόπολη για μία «ενωτική εκδήλωση». Χαιρέτισαν επίσης, η αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου και ο πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας. Μετά τους χαιρετισμούς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι εναπόθεσαν λουλούδια στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε