Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα για την κατασκήνωση αναρχικών στο ΑΠΘ – ”Συντελούνται αθλιότητες”!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες μέσα και έξω από το ΑΠΘ φτάνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα…

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλοντας «αθλιότητες που συντελούνται από καταληψίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ανέχεται να γίνονται ζημιές στο Πανεπιστήμιο και επιθέσεις σε λεωφορεία και δημόσια κτίρια από τους καταληψίες, παρά τη δημόσια παρέμβασή του αλλά και την παράσταση διαμαρτυρίας του κόμματός του προς τον αρμόδιο υπουργό. Ταυτόχρονα, επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνει ότι «ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έχει απευθύνει έκκληση λήψης των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του Πανεπιστημίου και ενώ εκδόθηκαν σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, ο αρμόδιος υπουργός, διέταξε τις Αστυνομικές Αρχές να μην παρέμβουν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για «ποινικές ευθύνες» και καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει, αν συμφωνεί με τον υπουργό του ότι είναι απολύτως ελεγχόμενη η κατάσταση και αν εγκρίνει εντολή να μην επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ρωτά τον πρωθυπουργό «αν αντιλαμβάνεται την υποβάθμιση που υφίσταται το Πανεπιστήμιο και την επιβάρυνση των πολιτών από το οικονομικό κόστος των ζημιών, εάν θεωρεί παρακρατική τη συμπεριφορά των ομάδων αυτών και εάν πιστεύει ότι μπορεί να έχουμε ουσιαστική Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια των πολιτών».

Επεισοδιακή πορεία χθες στην Θεσσαλονίκη

Με κεντρικό σύνθημα ″open the borders″ (ανοίξτε τα σύνορα) εκατοντάδες αλληλέγγυοι, πρόσφυγες, μετανάστες και συμμετέχοντες στην κατασκήνωση ″No border Camp″, που έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες στο ΑΠΘ, πραγματοποίησαν το βράδυ μαζική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους άτομα νεαρής ηλικίας από χώρες της Ευρώπης, λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα βγήκαν από τους χώρους του πανεπιστημίου, όπου έχουν κατασκηνώσει και στη συνέχεια κρατώντας πανό, πλακάτ και σημαίες, κινήθηκαν προς την παραλιακή  λεωφόρο Νίκης, μέσω των οδών Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή και Βενιζέλου.Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έφθασαν στα πανεπιστήμια με ναυλωμένα λεωφορεία από δομές φιλοξενίας που λειτουργούν σε περιοχές έξω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ περιμετρικά από το κέντρο της πόλης είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά η παρουσία τους ήταν διακριτική.

ΦΩΤΟ από thestival.gr

Ταυτόχρονα, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωνε το κέντρο επιχειρήσεων για την εξέλιξη του συλλαλητηρίου. Φωνάζοντας συνθήματα στα αραβικά και στα αγγλικά, οι διαδηλωτές ζήτησαν να ανοίξουν τα σύνορα προς τις ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένοι έγραψαν με σπρέι συνθήματα, κυρίως έξω από υποκαταστήματα τραπεζών, ενώ σε κάποια στιγμή, όταν η πορεία βρισκόταν στο ύψος του Λευκού Πύργου μικρή ομάδα διαδηλωτών κατέβασε από το μνημείο του Ναυάρχου Βότση την ελληνική σημαία και την έκαψαν.

Στην οδό Τσιμισκή, έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, λίγο αργότερα, στο ύψος της παλιάς παραλίας, νεαροί μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα και κολύμπησαν, ενώ στις 9.30 το βράδυ, υπό τους ήχους αραβικής μουσικής οι διαδηλωτές κατέληξαν στους χώρους του ΑΠΘ, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

ΦΩΤΟ από thestival.gr

Πηγή: thestival.gr – Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε