Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Εθνικιστές, αντιεξουσιαστές και πορεία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας [pics, vids]

ΦΩΤΟ από voria.gr
ΦΩΤΟ από voria.gr

Κυριολεκτικά στα δύο έχει χωριστεί ο Λευκός Πύργος, από τη συγκέντρωση μελών εθνικιστικών οργανώσεων και την αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών, που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στο σημείο. Περίπου 20 μέλη της εθνικιστικής…

οργάνωσης «Ιερός Λόχος» έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μπροστά από το άγαλμα Βότση, ενώ 50 άτομα του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου βρίσκονται από την άλλη πλευρά του συμβόλου της πόλης. Τις δύο ομάδες ατόμων χωρίζει ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Νίκης έχει διακοπεί.

Πορεία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Περισσότερα από 300 άτομα συμμετέχουν στην Πορεία Μνήμης που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:30 από την Πλατεία Ελευθερίας με προορισμό τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Στην πορεία συμμετέχει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας καθώς και βουλευτές. Ανάμεσα στον κόσμο, κάποιοι κρατούν λευκά μπαλόνια στα οποία αναγράφεται το κεντρικό σύνθημα της πορεία «Ποτέ Ξανά».

Η πορεία κατέληξε στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό από όπου πριν από 74 χρόνια έφυγε το πρώτο βαγόνι με τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στο σημείο θα γίνουν χαιρετισμοί, θα τραγουδήσει χορωδία ενώ έπειτα οι παρευρισκόμενοι θα ανάψουν κεράκια και θα τα αφήσουν στις ράγες του σταθμού. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ξεχωρίζει ο 90χρονος επιζών του Άουσβιτς, Χάιντς Κούνιο.

Στο βήμα ανέβηκε πρώτος για να αποτείνει χαιρετισμό ο Κώστας Γαβρόγλου. «Οι τραγικές αυτές μνήμες πρέπει να μας αναγκάσουν να σκεφτούμε το μέλλον της Ευρώπης και του τόπου μας, ώστε να δημιουργηθεί ένα σκληρό μέτωπο ενάντια στο φασισμό» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Η ομιλία του Γιάννη Μπουτάρη

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το μήνυμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, προς τα θύματα, επιζώντες και απογόνους του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην πορεία μνήμης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πόλη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την απορία του και τη ντροπή του που, όπως είπε, «αργήσαμε τόσο ως πόλη να αναγνωρίσουμε το τραύμα σας: την έλλειψη συμπαράστασης όταν εκτοπιζόσασταν, την ψυχρή υποδοχή που σας επιφυλάξαμε όταν επιστρέψατε και για πολλά χρόνια μετά».

Στάθηκε, ακόμη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο «οραματιζόμαστε (…) ότι θα διατηρεί ζωντανή τη μνήμη όσων χάθηκαν, θα αφουγκράζεται τα λόγια και τις σιωπές όσων επέζησαν, και θα διαλέγεται με τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς».

Πηγή: voria.gr

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε