Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ευθύνες στον πρώην Δήμαρχο ρίχνει ο Μπουτάρης για το σκάνδαλο στο Δήμο

ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ρίχνει ευθύνες στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο αλλά και τον άλλοτε στενό του συνεργάτη,γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, για την “μαύρη τρύπα” των 51,4 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του δήμου.

Όλα αυτά, κατά την κατάθεση του Γιάννη Μπουτάρη, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

“Είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι ο Σαξώνης και οι διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας έκαναν όλη αυτή την ιστορία, χωρίς να είναι σε γνώση των πολιτικών προϊσταμένων τους”, είπε ο Γ. Μπουτάρης.

Για τον πρώην δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο είπε: “Πιστεύω ότι συμμετείχε (…) Παρασύρθηκε. Το χρήμα είναι κακός σύμβουλος”, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του τόνισε ότι δεν υπάρχει δήμαρχος που θέλει να κάνει χρηστή διοίκηση και να μην ξέρει τι υπάρχει στο ταμείο του.

Σε ό,τι αφορά τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μ. Λεμούσια είπε: “Ήταν το λύνειν και το δένειν του δήμου. Ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου, ο κολλητός του. Δεν γινόταν τίποτα στο δήμο αν δεν περνούσες από τον πάγκο του Λεμούσια”. Μάλιστα είπε, ότι ο άλλοτε γραμματέας του δήμου λειτουργούσε με την αντίληψη “l’ etat c’ est moi” (σ.σ. το κράτος είμαι εγώ”).

Όσον αφορά τον ισχυρισμό των δύο παραπάνω ότι δεν γνώριζαν τον βασικό κατηγορούμενο για την υπεξαίρεση, πρώην ταμεία Π. Σαξώνη, ο Γ. Μπουτάρης επισήμανε: “Είναι δυνατόν να μην ξέρανε τον Σαξώνη; Όλος ο κόσμος ήξερε ότι είναι το χαϊδεμένο παιδί του δήμου”.

Για το εάν η υπεξαίρεση γινόταν εν αγνοία του τέως δημάρχου τόνισε: “Να δεχθώ ότι θα τον δουλέψεις μία, δύο φορές. Δέκα χρόνια να μην πήρε χαμπάρι, δεν γίνεται”.

Για ενδεχόμενες ευθύνες των αντιδημάρχων Οικονομικών ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την άποψη ότι όταν αντιλήφθηκαν το σκάνδαλο είπαν “μακριά από μένα”. Ταυτόχρονα, διατύπωσε την πεποίθησή του ότι οι διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας είχαν απόλυτη γνώση για το σκάνδαλο και ως εκ τούτου είναι συνένοχοι.

Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί Μπουτάρη!

Εντύπωση προκάλεσαν οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο Γ. Μπουτάρης περιγράφοντας τόσο τη διοίκηση στο δήμο Θεσσσαλονίκης επί Β. Παπαγεωργίοπουλου αλλά και την κατάσταση που βρήκε όταν ανέλαβε αυτός το “τιμόνι” του δήμου: “Υπήρχε ένα δημαρχο-κεντρικό σύστημα”, είπε, προκαλώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα της έδρας που παρατήρησε ότι “αυτό μας παραπέμπει στον Μεσαίωνα”.
“Μεσαίωνα είχαμε”, ήταν η απάντηση του νυν δημάρχου.

Παράλληλα, μίλησε για “ομερτά” και “συμμορία” στο δήμο, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες συγκάλυψης του σκανδάλου, τονίζοντας ότι “όλοι αλληλοϋποστηρίζονταν κι όλοι λέγανε δεν ξέρω, δεν είδα”.

Ακόμη, υποστήριξε ότι ανέλαβε έναν δήμο που είχε χρέος 42 εκατομμύρια ευρώ προς προμηθευτές,
ενώ οι υποχρεώσεις προς την Εφορία ήταν 7,5 εκατομμύρια ευρώ και τα πρόστιμα 22 εκατ. ευρώ.

Ο Γ. Μπουτάρης παρατήρησε ότι δεν διακατέχεται από εκδικητική μανία προς τον προηγούμενο δήμαρχο. “Αν έκανε λάθος να πάει φυλακή. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα 51 εκατ. ευρώ του δήμου”.

Η κατάθεσή του συνεχίζεται με τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης.

Διαβάστε ακόμα:

Οικονομικός Εισαγγελέας: Κινδυνεύουν να παραγραφούν τα χρέη του Δήμου Θεσσαλονίκης απ’ την υπεξαίρεση

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε