Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Κλεισμένες σε κούτες οι ”Μαγεμένες Καρυάτιδες” λόγω διαφωνιών [pics, vids]

ΦΩΤΟ από το voria.gr
ΦΩΤΟ από το voria.gr

Αναξιοποίητες οι «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης» ενάμιση χρόνο μετά την παρουσίασή τους στη ΔΕΘ.Στο φως οι εικόνες που προκαλούν αίσθηση…

 

Παραμένουν στο σκοτάδι, καλά φυλαγμένες, κλεισμένες με φροντίδα στα ίδια κουτιά μέσα στα οποία έκαναν το μακρύ ταξίδι για να έρθουν από το Παρίσι στη γενέτειρά τους τη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για τις Μαγεμένες, τις επονομαζόμενες «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», οι οποίες ενάμιση περίπου χρόνο μετά την παρουσίαση τους στην 80η ΔΕΘ παραμένουν αναξιοποίητες, αλλά τουλάχιστον προστατευμένες σε χώρο της εκθέσεως. Τα τέσσερα αμφίπλευρα γλυπτά, τα οποία αποτελούν απομίμηση των αυθεντικών που βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου, αγοράστηκαν και μεταφέρθηκαν από τη ΔΕΘ-Helexpo με την αρωγή των Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), Επαγγελματικoύ Επιμελητηρίου (ΕΕΘ), ΕΥΑΘ και ΟΛΘ για την 80η επετείο της ΔΕΘ. Μέσα στο δεκαήμερο της διοργάνωσης περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την ομορφιά των γλυπτών, που επιστρέφουν στην πόλη όπου «γεννήθηκαν» 150 χρόνια μετά.

Παρότι η εταιρεία αποφάσισε να χαρίσει τα γλυπτά στην πόλη μετά το πέρας της διοργάνωσης, υπήρξε διαφωνία μεταξύ των αρμόδιων φορέων για το πού πρέπει να τοποθετηθούν τα γλυπτά. Η διαφωνία αφορά κυρίως στο εάν οι «Μαγεμένες» πρέπει να τοποθετηθούν στη θέση που εικάζεται ότι βρίσκονταν τον 2ο αιώνα, δηλαδή στην είσοδο των Ρωμαϊκών Λουτών όπου τώρα υπάρχει η παιδική χαρά της πλατείας Αριστοτέλους, λίγα μέτρα κάτω από τη ρωμαϊκή αγορά.

«Με μεγάλη μας χαρά θα τα δώσουμε στην πόλη εφόσον μας υποδειχθεί η χωροθέτησή τους. Μόλις μας υποδείξουν το πού, την άλλη ημέρα θα τα έχουν. Εμείς περιμένουμε μια έγγραφη, επίσημη απάντηση για το σημείο όπου θα τοποθετηθούν τα αγάλματα» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης. Μέχρι να αποφασιστεί η τελική τους θέση, οι Μαγεμένες θα φιλοξενηθούν προσωρινά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολυξένη Βελένη, οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και αν όλα βαδίσουν κατά τον υπάρχοντα προγραμματισμό, την άνοιξη οι «Μαγεμένες» θα κοσμούν το Μουσείο. Πρόταση του ΑΜΘ μάλιστα είναι να τοποθετηθούν στη στοά, μπροστά στην είσοδο του μουσείου.

Αναφορικά με το σημείο πού πιστεύεται ότι ήταν η αρχική θέση των γλυπτών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Σμυβούλιο έχει δώσει το πράσινο φως για τη ανασκαφή του. Το μόνο που απομένει να βρεθεί είναι η χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την κ. Βελένη, είχε προνοηθεί στο συγκεκριμένο μέρος να δημιουργηθεί παιδική χαρά ώστε αργότερα, όταν είναι δυνατόν, να είναι εύκολη η μετακίνησή της προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αρχαιολογικές εργασίες.

Από πλευράς δήμου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου εξέφρασε την άποψη ότι η τοποθέτηση των Μαγεμένων στον φυσικό τους χώρο αποτελεί την καλύτερη λύση για την ανάδειξη τoυς. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, τα αντίγραφα των Μαγεμένων είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο (ειδικές ρητίνες) έτσι ώστε να αντέχουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και στις όποιες κλιματικές συνθήκες.

Πηγή: voria.gr

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε