Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Προς εκτόνωση η κατάσταση στο ΑΠΘ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε καταρχήν συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα φαίνεται να καταλήγουν οι εργολαβικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου πανεπιστημίου και οι πρυτανικές αρχές, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν επίσημα από χθες, με πρωτοβουλία του εισαγγελέα πρωτοδικών, οδηγώντας προς εκτόνωση την ένταση των προηγούμενων ημερών, με την πολυήμερη απεργία και την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης.

Οι εργολαβικοί υπάλληλοι έλαβαν δεσμεύσεις για την καταβολή δεδουλευμένων του Αυγούστου (εντός τριών ημερών) και του Σεπτεμβρίου (εντός δέκα ημερών) που οφείλονταν στους υπαλλήλους της καθαριότητας, καθώς και την επαναπρόσληψη με συμβάσεις των 368 απολυμένων (υπαλλήλων καθαριότητας και των τεχνικών υπηρεσιών).

Τριμελής επιτροπή νομικών του ΑΠΘ και εκπροσώπου του ΕΚΘ θα εξετάσει το περιεχόμενο των συμβάσεων αυτών, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία,
αλλά και το κενό θέσεων που θα προκύψει για το πανεπιστήμιο από το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την προκήρυξη των νέων συμβάσεων και την πρόσληψη των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, Σιδέρη Κωνσταντινίδη, οι διαπραγματεύσεις που γίνονται είναι τριμερείς και σε αυτές συμμετέχει το Σωματείο των Εργολαβικών με τους νομικούς του, το ΑΠΘ με τους νομικούς του και ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ.
Όπως ανέφερε, το Σωματείο επιδιώκει νομοθετική ρύθμιση για την απομάκρυνση των εργολαβικών εταιρειών και την άμεση σχέση εργασίας των εργολαβικών υπαλλήλων με το πανεπιστήμιο.

Πάντως, ένας μεγάλος αριθμός εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ (πάνω από 300 άτομα), που υπογράφει ως Επιτροπή Πλειοψηφίας, έχει διαχωρίσει σαφώς την θέση του από το Σωματείο Εργολαβικών του ΑΠΘ, καταλογίζοντάς στην διοίκησή του ευθύνες, αλλά και σκοπιμότητα για τις πολυήμερες απεργίες και την κατάληψη.
Η ομάδα αυτή των εργολαβικών υπαλλήλων ζητούσαν εδώ και καιρό την λήξη της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης και της απεργίας, ενώ υποστηρίζουν ότι το σημερινό αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων δε διαφέρει σε τίποτα από τις αρχικές προτάσεις που έκανε η διοίκηση του πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα, οι εργαζόμενοι έχασαν μεροκάματα δύο μηνών, και οι απολυμένοι τις αποζημιώσεις τους.

Οι διοικητικές υπηρεσίες που στεγάζονται στο κτίριο διοίκησης λειτουργούν από χθες κανονικά…

Διαβάστε ακόμα:

Θεσσαλονίκη: Έσπασαν το αυτοκίνητο καθηγητή του ΑΠΘ την ώρα που έκανε μάθημα!

Θεσσαλονίκη: Επιτροπή νομικών θα βρει τη “χρυσή” τομή για το ΑΠΘ – Τι έγινε στην κρίσιμη συνάντηση του Πρύτανη με εργαζόμενους

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε