Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ραδιενέργεια εντοπίστηκε στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τα ραδιενεργά στοιχεία εντοπίστηκαν με την χρήση ειδικού μηχανήματος που εγκαταστάθηκε στo ΧΥΤΑ.

Τα πέντε φορτία των απορριμμάτων, από τους δήμους Κορδελιού – Ευόσμου, Θεσσαλονίκης και Θέρμης στα οποία εντοπίστηκε η ραδιενέργεια ταξίδεψαν μπρος – πίσω και η τύχη τους δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί απόλυτα.

Ορισμένα από αυτά, όταν δεν τους επιτράπηκε η είσοδος, επέστρεψαν στις υπηρεσίες καθαριότητας, όπου και “έσπασαν” σε μικρότερα φορτία και μεταφέρθηκαν πάλι στο ΧΥΤΑ. Με τον τρόπο αυτό, οι ενδείξεις του μηχανήματος ήταν πλέον οριακές.

Δεδομένου ότι το μηχάνημα λειτούργησε πριν από λίγες μέρες και δεν έχει γίνει ακόμη η πιστοποίησή του από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, το θέμα των ορίων μέτρησης των ραδιενεργών στοιχείων είναι ακόμη ρευστό.

Για το λόγο αυτό την επόμενη Παρασκευή αναμένεται ειδικοί της Επιτροπής να μεταβούν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, προκειμένου να πιστοποιήσουν το μηχάνημα, ώστε οι μετρήσεις που θα κάνει να είναι απόλυτα έγκυρες. Πάντως, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας.

Η διαδρομή των ραδιενεργών φορτίων

Όλα ξεκίνησαν τη Μεγάλη Τετάρτη, όταν το ειδικό μηχάνημα άρχισε να χτυπά έντονα την ώρα που περνούσε την πύλη του ΧΥΤΑ ένα απορριμματοφόρο από την περιοχή του Ευόσμου.

Μετά από αυτό απαγορεύτηκε η είσοδος του φορτηγού στο ΧΥΤΑ και το φορτίο επιστράφηκε στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, Νίκο Φουρκιώτη, ακολούθησαν έλεγχοι με φορητό μετρητή ραδιενέργειας, στους κάδους της περιοχής. Ο μετρητής χτύπησε δίπλα σε έναν ουροσυλλέκτη.

“Μετά από συνεννόηση με τον “Δημόκριτο” καταλήξαμε στο ότι ο ουροσυλλέκτης ήταν πιθανόν να προέρχεται από ασθενή υπό θεραπεία ενώ μας είπαν ότι πρόκειται για αβλαβές φορτίο. Στη συνέχεια, το φορτίο που μας επιστράφηκε από τον ΧΥΤΑ, το μοιράσαμε σε δύο φορτηγά. Το ένα πέρασε στο χώρο και στο δεύτερο, όπου το μηχάνημα εντόπισε οριακά αυξημένες τιμές, επιτράπηκε επίσης η είσοδος”, σημειώνει.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στο δήμο Θέρμης, απορριμματοφόρο του οποίου σταμάτησε στην πύλη του ΧΥΤΑ όταν το μηχάνημα εντόπισε ραδιενεργά στοιχεία. “Μου έστειλαν από το ΧΥΤΑ ένα χαρτί για να εντείνουμε τους ελέγχους. Το φορτηγό όμως δεν ήρθε πίσω, επειδή ήταν στα όρια”, λέει ο αντιδήμαρχος Θέρμης, Σταύρος Κουγιουμτζίδης.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του ΧΥΤΑ, Πάρης Καραγκούνης, διευκρινίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι τα ραδιενεργά στοιχεία έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής, οπότε δεν αποκλείεται εφόσον επιστρέψουν τέτοια φορτία στον ΧΥΤΑ να μην υπάρξει ένδειξη στο μηχάνημα. Ωστόσο, σημειώνει ότι σε επικοινωνία των υπευθύνων του ΧΥΤΑ με την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επισημάνθηκε πως η υπέρβαση των φυσικών ορίων ραδιενέργειας μέχρι κάποιο ποσοστό είναι αποδεκτή. “Μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις επιτράπηκε η είσοδος απορριμματοφόρων στο ΧΥΤΑ”, αναφέρει.

Η προέλευσή τους

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα ραδιενεργά αυτά στοιχεία προέρχονται από ιδιωτικά ιατρικά κέντρα ή ιατρεία. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας, εκφράζει την εκτίμηση ότι προέρχονται από διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, ιατρεία και εργαστήρια και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πέρασαν στο παρελθόν τέτοια φορτία στον χώρο της Μαυροράχης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Ζουρνάς, τονίζει ότι κάθε ιδιωτικός φορέας έχει την υποχρέωση να στέλνει τα ραδιενεργά φορτία σε συμβεβλημένες εταιρείες για αδρανοποίηση και όχι στον ΧΥΤΑ.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε