Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Σε ειδικό εργαστήριο της Γερμανίας θα σταλούν τα δείγματα του εδάφους με υδράργυρο από το εργοτάξιο του μετρό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αυτό έκανε γνωστό σήμερα, η ανάδοχος κοινοπραξία κατασκευής του έργου.

“Τόσο τα δείγματα εδάφους, όσο και αυτά του υδραργύρου που θα συλλεγεί, θα αποσταλούν στη Γερμανία για έλεγχο και μετρήσεις, από ειδικό εργαστήριο”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κοινοπραξίας.

Διευκρινίζεται ακόμα, ότι τα δείγματα εδάφους, από το χώρο του εργοταξίου στο σταθμό Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πάρθηκαν από υπαλλήλους εξειδικευμένης εταιρίας, ύστερα από συνεννόηση που έγινε μεταξύ της κοινοπραξίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Επίσης, αύριο, η συγκεκριμένη εταιρία, που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και δραστηριοποιείται στις εξυγιάνσεις ρυπασμένων εδαφών, υπόγειων νερών και στη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων,
θα απομακρύνει από το εργοτάξιο ολόκληρη την ποσότητα υδραργύρου, που εντοπίστηκε σε μορφή ακανόνιστων σφαιριδίων μικρού διαμετρήματος.

“Η κοινοπραξία διαβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ανησυχία για τον υδράργυρο…

Η δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία των εργαζομένων στο μετρό και για τη δημόσια υγεία γενικότερα ποσότητα υδραργύρου, εντοπίστηκε σε απόσταση 4,5 περίπου μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους και αμέσως σήμανε συναγερμός.
Την περασμένη Δευτέρα “σφραγίστηκε” το εργοτάξιο του μετρό, στο σταθμό Βενιζέλου, και διακόπηκαν οι εργασίες, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε και η Επιθεώρηση Εργασίας.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση, που παρήγγειλε σήμερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εντοπισμό του επικίνδυνου μετάλλου, στο υπό κατασκευή σταθμό του μετρό.

Ο πταισματοδίκης, που την ανέλαβε, θα ερευνήσει εάν διαπράχθηκαν τα αδικήματα της έκθεσης κατά συρροή σε κίνδυνο και της κοινώς επικίνδυνης σωματικής βλάβης, σε βάρος των 220 εργαζομένων στο εργοτάξιο.

Διαβάστε ακόμα:
Θεσσαλονίκη: Κατ’ επείγουσα έρευνα για τον υδράργυρο σε εργοτάξιο του μετρό!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε