Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Στη δίνη της απαισιοδοξίας επιχειρηματίες και καταναλωτές – Νέα έρευνα!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των βιομηχάνων για την εξαγωγική τους δραστηριότητα στο προσεχές μέλλον, αλλά και τη δυσμενή κατάσταση των καταναλωτών, αποτυπώνει το «Βαρόμετρο» του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Το Ευρωβαρόμετρο διεξάγεται δυο φορές το χρόνο (Μάρτιο και Σεπτέμβριο), με χρήση των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιούνται από το ΙΟΒΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθολικά απαισιόδοξοι οι καταναλωτές για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα
Σχεδόν…απόλυτα απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -76 μονάδες, από -63 τον Μάρτιο και με τον αντίστοιχο σε εθνικό επίπεδο να διαμορφώνεται στις -74 μονάδες και στην ΕΕ στις -19 μονάδες.

Από την έρευνα, που διεξήχθη στο δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, προκύπτει ότι το μέσο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα των καταναλωτών από το Μάρτιο 2009 μέχρι το Σεπτέμβριο 2011, μειώθηκε κατά 27% (από τα 2.525 ευρώ σε 1.847 ευρώ). Οι καταναλωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προβούν σε σημαντικές αγορές (αγορά αυτοκινήτου ή σπιτιού), ενώ «βλέπουν», περαιτέρω επιδείνωση της δικής τους οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και της χώρας.

Απαισιόδοξοι βιομήχανοι για προσλήψεις, παραγωγή, παραγγελίες και εξαγωγές
Σε αρνητικό επίπεδο βρίσκεται ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία στο νομό Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του δείκτη βρίσκεται στις -34 μονάδες στο Νομό Θεσσαλονίκης (-24 σε Εθνικό και -6 σε ευρωπαϊκό επίπεδο), έναντι του-27 τον Μάρτιο σε τοπικό, -16 σε εθνικό και +7 σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βαθιά απαισιόδοξες παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις των βιομηχάνων για το προσεχές εξάμηνο για την παραγωγή και για την εξέλιξη της εξαγωγικής δραστηριότητάς τους. Σταθερά απαισιόδοξες παραμένουν οι εκτιμήσεις για την απασχόληση, ενώ επιδείνωση εμφανίζεται στις εκτιμήσεις για το επίπεδο των τιμών.

Βουλιάζουν και οι κατασκευές
Στο πιο χαμηλό του επίπεδο, από την καθιέρωση των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ, όπου βρέθηκε τον Μάρτιο του 2011, είναι ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές στο νομό Θεσσαλονίκης, σε επίπεδο καλύτερο, ωστόσο, του εθνικού δείκτη, αλλά σαφώς χειρότερο του ευρωπαϊκού δείκτη.

Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του δείκτη βρίσκεται στις -56 μονάδες στο Νομό Θεσσαλονίκης, με -61 μονάδες σε Εθνικό και -28 μονάδες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερα αρνητική εξακολουθεί να είναι η εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο εξάμηνο σε σχέση, τόσο με την υπόλοιπη Ελλάδα, όσο και με ΕΕ, αλλά βελτιωμένη σε σχέση με τον Μάρτιο 2011.

Οι κατασκευαστές στο νομό Θεσσαλονίκης, μιλούν για περαιτέρω πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, με αντίστοιχη εκ νέου μείωση των νέων παραγγελιών. Βλέπουν τάση μείωσης των τιμών των ακινήτων, ενώ προβλέπουν και περαιτέρω μείωση της απασχόλησης στον κλάδο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ποιες επιχειρήσεις έχουν προοπτικές παρά την οικονομική κρίση

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε