Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Τσικνο-πρωτοχρονιά στην China Town

ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γιορτάζουν μόνο οι Κινέζοι την κινεζική Πρωτοχρονιά; Είναι μια γιορτή οικογενειακή; Ποια είναι η προσωπικότητα του Πετεινού, στον οποίο είναι αφιερωμένο το έτος 2017; Ποια είναι τα “πρέπει” και τα “προς αποφυγήν” στον εορτασμό της έλευσης του νέου έτους, σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο; Ποια είναι η… αντίστοιχη γεμιστή γαλοπούλα στο κινεζικό εορταστικό τραπέζι;

Πηγαίνοντας κάποιος, αύριο Σάββατο, στην China Town της Θεσσαλονίκης (όπως αποκαλείται η περιοχή της Αισώπου δίπλα από τα Δικαστήρια), με την προσδοκία να μάθει πώς η κινεζική κοινότητα των 2.300 ατόμων θα γιορτάσει την έλευση του Έτους του Πετεινού, θα εκπλαγεί από αυτά που θα δει, θα ακούσει και θα… μυρίσει.

Αρχικά ίσως μπερδευτεί από την τσίκνα στην ατμόσφαιρα, άλλωστε η Τσικνοπέμπτη απέχει πολύ λίγο. Στη συνέχεια συμμετέχοντας στη εκδηλώσεις, τις οποίες σχεδίασαν η κινεζική κοινότητα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ- Helexpo θα διαπιστώσει πως οι γιορτές, η διασκέδαση, η κουζίνα έχουν τη δύναμη να μπερδέψουν όμορφα και ανεπιτήδευτα παραδόσεις, γαστρονομικές συνήθειες και μουσικές προτιμήσεις, φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών, συμβάλλοντας στην πρόοδο μιας κοινωνίας πολύχρωμης και ανοιχτής σε όλους.

“Κανονικά οι άνθρωποι γιορτάζουν στα σπίτια. Όπως οι Έλληνες, με φαγητό και όλη την οικογένεια μαζεμένη, τίποτε άλλο. Όμως, εμείς θέλουμε να κάνουμε μία γιορτή, που να συμμετέχουν όλοι. Απλά θέλουμε να έχουμε καλύτερη επικοινωνία με τους Έλληνες που ζουν εδώ, να γίνουμε περισσότερο φίλοι”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κινέζων Ελλάδας, Λι Φενγκ Πινγκ, ο οποίος διατηρεί πρακτορείο ταξιδίων στην Αισώπου.

Το Σάββατο από νωρίς, γύρω στις 10 το πρωί, θα στηθούν στους δρόμους της China Town έξι μεγάλες ψησταριές, όπου θα ψήνονται “παραδοσιακά” σουβλάκια και πανσέτες, για να προσφερθούν στον κόσμο, ο οποίος θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση να γιορτάσει μαζί με την κοινότητα την έλευση του 2017. “Θα προσφέρουμε βέβαια και εδέσματα της κινεζικής κουζίνας, όπως τα ραβιόλια Dumplings και τηγανητό ρύζι και μακαρόνια” διευκρίνισε ο κ.Λι, γνωστοποιώντας ότι πέρυσι, που για πρώτη φορά επιχειρήθηκε το “άνοιγμα” της γιορτής στους Θεσσαλονικείς, πέρασαν από την Αισώπου περισσότερα από 3.000 άτομα.

Η περιοχή, στην οποία δραστηριοποιούνται κυρίως κινεζικές επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης, έχει στολιστεί με σημαίες της Ελλάδας και της Κίνας, καθώς και με τα γνωστά κόκκινα φαναράκια, τα οποία όπως ανέφερε ο κ.Λι “συμβολίζουν την καλή τύχη, όπως και το κόκκινο χρώμα γενικά”. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν και οι Κινέζοι δεν συνηθίζουν να ανταλλάσσουν δώρα για το νέο έτος, όπως συνηθίζουν άλλοι λαοί, στην αυριανή γιορτή θα μοιραστούν και δώρα στα μικρά παιδιά.

Τη μουσική επένδυση της γιορτής στην κοινότητα, που θα ολοκληρωθεί μετά τις 4 το απόγευμα, θα αναλάβει ελληνική μπάντα με τύμπανα αλλά και dj, ενώ στο πιο εντυπωσιακό κομμάτι των εκδηλώσεων θα γίνει παρέλαση Κινέζικων δράκων και επίδειξη Κουνγκ– Φου.

Αντίστοιχα δρώμενα έχουν προγραμματιστεί και σε άλλα σημεία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που σχεδίασαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ-Helexpo, στο πλαίσιο και της ανακήρυξης του 2017 ως Πολιτιστικού Έτους Ελλάδας- Κίνας, οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί από στην Πλατεία ΧΑΝΘ, όπου η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης θα παιανίσει τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Κίνας και θα γίνει έπαρση των δύο σημαιών, ενώ θα αποκαλυφθεί και το σύμβολο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Από τη 1 έως τις 3 μ.μ. στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας για το 2ο Ελληνοκινεζικό forum, παρουσία του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρη και του δημάρχου Μαραθώνα και προέδρου της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, Ηλία Ψηνάκη.

Από τις 4 έως τις 6 στην Πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει η τελετή λήξης με παρέλαση κινέζικων δράκων, επίδειξη Κουνγκ – Φου και μουσική εκδήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε