Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: “Βάζουν τα γυαλιά” οι Έλληνες οφθαλμίατροι σε 30 ξένους γιατρούς!

Θεσσαλονίκη: “Βάζουν τα γυαλιά” οι Έλληνες οφθαλμίατροι σε 30 ξένους γιατρούς!

Τριάντα έμπειροι χειρουργοί οφθαλμίατροι από το εξωτερικό βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μάθουν τα μυστικά μιας οφθαλμολογικής χειρουργικής τεχνικής που εδώ και 11 χρόνια έχει εφαρμοστεί σε χιλιάδες ασθενείς στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Πρόκειται για την τεχνική της μικρής τομής ή μικρής ιατρογενούς βλάβης, η οποία ξεκίνησε στην Αμερική το 2000 και εφαρμόζεται, πλέον, ως τεχνική ρουτίνας στο Παπανικολάου από το 2003.

“Είναι μια ατραυματική χειρουργική μικρής τομής του ματιού που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση αποκολλήσεων του αμφιβληστροειδούς, παθήσεων της ωχράς κηλίδας, αιμορραγιών του υαλοειδούς, σε άτομα που πάσχουν από τραύματα ή από διάφορες παθήσεις του δύσκολου μέρους του ματιού”, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, Θανάσης Νικολακόπουλος, στο περιθώριο του Θερινού Σχολείου Οφθαλμοχειρουργικής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η εκπαίδευση των ξένων γιατρών με βίντεο και σεμινάρια

Στο Θερινό Σχολείο Οφθαλμοχειρουργικής εκπαιδεύονται στην τεχνική αυτή 30 εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι από ισάριθμους καθηγητές που έχουν έρθει από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται τις πρωινές ώρες οι 30 γιατροί εκπαιδεύονται κάνοντας, με τη χρήση 15 πραγματικών χειρουργικών μικροσκοπίων, επεμβάσεις σε ομοιώματα κεφαλιών στα οποία έχουν τοποθετηθεί τεχνητά μάτια.

“Τους δείχνουμε σε βίντεο τι πρέπει να κάνουν και κάνουν τις κινήσεις αυτές με τα πραγματικά μηχανήματα. Γι΄ αυτό και έχουνε στήσει 15 χειρουργεία με μηχανήματα που ήρθαν από το εξωτερικό και τα παραχώρησαν οι εταιρείες που τα διαθέτουν στην αγορά. Το σημαντικό είναι ότι έρχονται άνθρωποι που πληρώνουν για να μάθουν την τεχνογνωσία που έχουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη” προσθέτει ο κ Νικολακόπουλος.

Εξηγώντας τι σημαίνει η εφαρμογή της τεχνικής αυτής για τον ασθενή αναφέρει: “Ενώ παλιά ήταν μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή η εγχείριση στο μάτι, τώρα έρχεται το πρωί χειρουργείται με εργαλεία που είναι μικρότερα από μια βελόνα οπότε δεν χρειάζεται να μπουν ράμματα στο τέλος της εγχείρισης και το μεσημέρι πάει σπίτι του. Δηλαδή μπορεί να γυρίσει πίσω στη δουλειά του πάρα πολύ γρήγορα. Τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής δεν είναι καλύτερα από τις παλιότερες τεχνικές, είναι τα ίδια, απλώς το τραύμα και η ταλαιπωρία του αρρώστου είναι μικρότερη, όπως μικρότερο είναι και το κόστος για το σύστημα υγείας, γιατί παλιά ο ασθενής έμενε στο νοσοκομείο τρεις μέρες πριν και τέσσερις μέρες μετά την εγχείριση ενώ τώρα φεύγει την ίδια μέρα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του Newsit

Κομοτηνή: “Σαρώνει” ο περονόσπορος τις καλλιέργειες καπνού

Ηράκλειο: Στα χέρια της αστυνομίας ο “διακινητής ψυχών”

Ιωάννινα: Καταρρέει το αρχοντικό του Χουσείν Μπέη – Δείτε φωτό

Λάρισα: Τρένο έκοψε το κεφάλι άντρα που έπεσε στις ράγες – Φρίκη στον σταθμό του ΟΣΕ!

Αχαϊα: Πέθανε μετά τη βάπτιση της εγγονής της – Συγκίνηση για τον θάνατο της συζύγου γνωστού επιχειρηματία!

Χανιά: Πρωτοφανής τραγωδία με γυναίκα – Πέθανε από αντίδωρα που της έκατσαν στο λαιμό και την έπνιξαν!

Ηλεία: Εφιάλτης στο τιμόνι για γυναίκα οδηγό – Τη λήστεψε ανήλικος με ρόπαλο έξω από το σπίτι της (Φωτό)!

Έβρος: Η ξεκλείδωτη πόρτα και το… λάθος του δημοσιογράφου έφεραν σεξουαλικές αποκαλύψεις – Έπιασαν το παράνομο ζευγάρι στα πράσα!

Ρόδος: Έκαψαν ζωντανό στο σπίτι του, τον διάσημο ”Greek καμάκι” – Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για το απανθρακωμένο πτώμα!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε