Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Χωρίς μικροβιολογικό από σήμερα το ΙΚΑ 25ης Μαρτίου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αναστέλλεται από σήμερα η λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου του πρώην ΙΚΑ 25ης Μαρτίου και νυν ΕΟΠΥΥ λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων…

ενώ εδώ και περίπου ένα μήνα έχει αναστείλει τη λειτουργία του και το ιστοκυτταρολογικό εργαστήριο της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας που στεγάζεται στο κατάστημα Πύλης Αξιού, το οποίο εξυπηρετούσε όλη τη Βόρεια Ελλάδα .

Αυτό έχει ως συνέπεια, εκτός από την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, την επιβάρυνση του Οργανισμού με το κόστος των εξετάσεων που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ-Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης-Βορείου Ελλάδος Σάββας Παρασκευόπουλος.

O ΕΟΠΥΥ πρόκειται να δημιουργήσει Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Πυρηνικής Ιατρικής και Βιοπαθολογικών Εξετάσεων στην Αθήνα (στο πρώην 6ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Παράρτημα Αγίου Σάββα) , όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι εξετάσεις αίματος των ασφαλισμένων.

«Για παράδειγμα ένα αντιδραστήριο για μία εξέταση PSA για τον καρκίνο του προστάτη κοστίζει 3,5 ευρώ. Αν ο ασθενής κάνει την εξέταση σε ιδιωτικό εργαστήριο το κόστος είναι 35-40 ευρώ και επομένως δεν γίνεται καμία οικονομία. Η οικονομική αιμορραγία που προκύπτει στον ΕΟΠΥΥ μετά και την απελευθέρωση του πλαφόν των ιδιωτικών εργαστηρίων θα δημιουργήσει άμεσα μεγάλα οικονομικά προβλήματα στον Οργανισμό που θα προστεθούν στον ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό του. Από την άλλη η παύση της λειτουργίας του ιστοκυτταρολογικού εργαστηρίου, που εξυπηρετούσε όλη την Βόρεια Ελλάδα, θα αποτελέσει πηγή ταλαιπωρίας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς θα έχει και οικονομικό κόστος και γι αυτούς και για τον ίδιο τον Οργανισμό» αναφέρει ο κύριος Παρασκευόπουλος.

Η διοίκηση του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ-Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης-Βορείου Ελλάδος έχει αποστείλει για τρίτη φορα επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ Γεράσιμο επισημαίνοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει και ζητώντας επίλυση τους.

«Θεωρούμε ότι στα πλαίσια της κακής αυτής οικονομικής συγκυρίας θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα περιττά έξοδα , χωρίς βέβαια να κάνουμε «εκπτώσεις» στις ποιοτικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους μας» αναφέρονται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Διαβάστε ακόμα:

Χαμός για τις ΔΩΡΕΑΝ εξετάσεις και φάρμακα στο κοινωνικό ιατρείο!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε