Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τόσκας για Ειδομένη: Η επιχείρηση έγινε με σεβασμό – Γιατροί χωρίς σύνορα: Οι πρόσφυγες πάνε… στο άγνωστο!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την ικανοποίησή του για την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος επισκέφθηκε το μεσημέρι τον άτυπο καταυλισμό, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γγ του υπουργείου, Τζανέτο Φιλιππάκο, και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

«Δεν ήρθαμε για πανηγυρισμούς, ήρθαμε για να δούμε τη διαφορετική, πλέον, κατάσταση. Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε, όπως είχε σχεδιαστεί, και όπως έπρεπε. Δηλαδή, με σεβασμό απέναντι στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ κατατρεγμένοι, είτε για να σώσουν το κεφάλι τους, είτε για να βρουν μία καλύτερη τύχη», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Τόσκας και προσέθεσε: «Δεν τους εμποδίσαμε εμείς να πάνε όπου ήθελαν. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που έφτιαξε τους φράχτες. Εμείς, όμως, έπρεπε να διαχειριστούμε μία κατάσταση. Ο ανθρωπισμός δεν λέει ότι πρέπει να κρατάς αυτούς τους ανθρώπους εκεί, με όποιο δέλεαρ, στο λασπότοπο της Ειδομένης. Ο ανθρωπισμός λέει, ότι πρέπει να είναι σε οργανωμένους τόπους, όπου το κράτος και όποιοι άλλοι συμπληρωματικά μπορούν, να τους καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Και, παράλληλα, να οργανωθεί η τυχόν μεταφορά τους προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τους κανόνες και τις συμφωνίες που ισχύουν». 

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, «η επιδίωξή μας ήταν να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοπρέπειας και γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και να μην παρακωλύεται η κρατική λειτουργία, η σιδηροδρομική γραμμή, οι αγροί που καλλιεργούνται από την τοπική κοινωνία». Κι αυτό, όπως τόνισε, «έγινε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς την παραμικρή βία, και κατάλαβαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι ήταν προς το συμφέρον τους να πάνε στους οργανωμένους καταυλισμούς όπου θα έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες από τα χωράφια της Ειδομένης»

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, οι προσπάθειες των αρχών και των αρμόδιων φορέων θα επικεντρωθούν στους καταυλισμούς, όπου «θα πρέπει να βελτιωθούν κι άλλο οι συνθήκες», όπως ανέφερε ο κ. Τόσκας, εξηγώντας πως αυτό θα γίνει με συνολική κυβερνητική προσπάθεια. «Είναι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που είναι υπεύθυνο για όλο το μεταναστευτικό θέμα και το οποίο συνέβαλε πολύ, είναι το υπουργείο Άμυνας που συνέβαλε στις εγκαταστάσεις, είμαστε εμείς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι η συνολική κυβερνητική προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που να λειτουργεί καλά», υπογράμμισε. 

Σημείωσε, ακόμη, πως θα μετακινηθούν και αυτοί που βρίσκονται στους άλλους άτυπους καταυλισμούς, ενώ ερωτηθείς για το γεγονός ότι κάποιοι έφυγαν μόνοι τους, σημείωσε: «Γύρω στους 5.000 μετακινήθηκαν ή βρίσκονται υπό μετακίνηση στους οργανωμένους καταυλισμούς, ένα άλλο μέρος μετακινήθηκε την παραμονή της επιχείρησης -φοβήθηκαν, κακώς, αλλά έτσι ίσως είχαν μάθει- στους άτυπους καταυλισμούς και κάποιοι και στους οργανωμένους καταυλισμούς». Ο κ. Τόσκας ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν σε αυτή την προσπάθεια, μεταξύ αυτών, το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων που εργάστηκαν σκληρά για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος. 

Σε ό,τι αφορά στο γεγονός ότι δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να καλύψουν την επιχείρηση (πλην των φωτορεπόρτερ και της κάμερας του ΑΠΕ ΜΠΕ και του συνεργείου της ΕΡΤ), ο κ. Τόσκας σημείωσε πως «έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο» και εξήγησε: «Φοβόμαστε ότι μπορεί να μην ήταν εύκολα τα πράγματα. Δεν θα ήταν ασφαλές και για εσάς και πάρα πολύ δύσκολο για τη διεξαγωγή της επιχείρησης. Αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος της παρεμπόδισης τού να είσαστε εσείς εδώ». 

Οι δημοσιογράφοι μπήκαν σήμερα στον καταυλισμό της Ειδομένης, συνοδεία της αστυνομίας, και τούς επετράπη να κινηθούν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και αυτή την ώρα και στους υπόλοιπους χώρους.

Καταγγελίες από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Την ίδια ώρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières /MSF) καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους την υποχρεωτική μεταφορά χιλιάδων προσφύγων, την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τους προορισμούς τους καθώς και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Καλούν, επίσης, τις ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν την επαρκή και συνεχή παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από τον άτυπο καταυλισμό στις νέες δομές. 

«Οι άνθρωποι δεν ενημερώνονται για το πού θα οδηγηθούν και αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τους έχουν δοθεί ακριβείς πληροφορίες»,αναφέρει στην ανακοίνωση ο Μικέλε Τελάρο (Michele Telaro), συντονιστής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη. «Έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τη βία και έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στην Ειδομένη. Σε καμία περίπτωση όμως η εναλλακτική λύση για τις απάνθρωπες συνθήκες, δεν θα πρέπει να είναι το άγνωστο και η αβεβαιότητα». 

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν πολλούς ασθενείς με έντονη ανησυχία, καθώς τους έχει ζητηθεί να αποχωρήσουν, χωρίς όμως να τους έχουν δοθεί σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον προορισμό τους. «Μία από τις νοσηλεύτριές μας ανέφερε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που είδε στην κλινική ξέσπασαν σε κλάματα όταν τους μιλούσε. Τη ρωτούσαν πού θα πάνε, αν θα υπάρχουν γιατροί. Δεν ήξερε τι να τους απαντήσει γιατί ούτε εμείς δεν γνωρίζουμε αν θα διασφαλιστεί επαρκώς η παροχή ιατρικής φροντίδας», δήλωσε ο Τελάρο. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη και επιληψία, οι οποίοι χρήζουν συνεχούς θεραπείας. Αυτοί οι ασθενείς ανησυχούν για τη διακοπή της θεραπείας τους και για το αν θα υπάρχουν οι απαραίτητες ιατρικές εγκαταστάσεις εκεί όπου θα μεταφερθούν. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αντιμετώπισαν, επίσης, όπως υποστηρίζουν, δυσκολία στην παραπομπή ασθενών στο νοσοκομείο, καθώς όσοι εγκαταλείπουν τον καταυλισμό δεν έχουν άδεια να επιστρέψουν και μία παραπομπή θα μπορούσε να τους χωρίσει από την οικογένειά τους. 

Επιπλέον, με την έναρξη της διαδικασίας εκκένωσης, στις 24 Μαΐου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είχαν περιορισμένη πρόσβαση στην περιοχή του καταυλισμού με μειωμένο αριθμό προσωπικού, ενώ σε ορισμένους εθελοντές απαγορεύτηκε εντελώς η είσοδος. Υπό αυτές τις συνθήκες, βασικές υπηρεσίες όπως ο καθαρισμός των εγκαταστάσεων υγιεινής και η διανομή του φαγητού δεν μπορούσαν να διασφαλιστούν. 

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Η συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν μπορεί να θεωρηθεί εθελοντική μεταφορά καθώς σε αυτούς τους ανθρώπους δεν δόθηκε άλλη επιλογή, δεν είχαν επαρκή πληροφόρηση, ούτε παροχή βοήθειας στον καταυλισμό», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ο Λόικ Ζεγκέρ (Loïc Jaeger), επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα την Ελλάδα. «Είναι απαράδεκτο να επιβάλεις τη μεταφορά των απελπισμένων ανθρώπων της Ειδομένης. Θα θέλαμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι θα μπορέσουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη, ότι θα έχουν επαρκή προστασία. Αλλά δεν μπορούμε. Δεν είμαστε καν σε θέση να τους καθησυχάσουμε σχετικά με τις συνθήκες που θα βρουν στους νέους καταυλισμούς». 

«Η μεταφορά των προσφύγων από άτυπους σε επίσημους καταυλισμούς δεν είναι η λύση. Στην Ευρώπη, το 2016, οι πρόσφυγες δεν θα πρέπει να ζουν σε σκηνές. Θα πρέπει να εισακούονται τα αιτήματά τους για άσυλο και να τους παρέχεται στέγαση, έτσι ώστε να μπορούν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια», καταλήγει ο Ζεγκέρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε